Първанов свиква КСНС за усвояването на еврофондовете

Президентът свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 14 септември, на което да бъдат "обсъдени мерки за изпълнението на показателите по Механизма за сътрудничество и проверка и за подобряване усвояването на средствата от ЕС", съобщиха в сряда от прессекретариата на държавния глава.

Това ще е първият КСНС в нов състав, с участието на новия премиер, негови министри и депутати от новия парламент. Събирането на КСНС по тази тема съвпада със започналото размразяване на спрени плащания по различни европрограми.

Досега президентът не е свиквал консултативен съвет за еврофондовете, макар че първите санкции на страната бяха наложени още в началото на миналата година и потвърдени по-късно с унищожителен доклад на ЕК. При управлението на предишния кабинет бяха безвъзвратно загубени 220 млн. евро по предприъсединителни програми, а други над 300 млн. евро бяха блокирани.

Като причина за това бе посочено лошото управление на еврофондовете у нас, ширещата се корупция и конфликт на интереси. Президентът е част от този проблем, тъй като неговият спонсор Людмил Стойков е визиран в доклад на ОЛАФ от миналата година като част от престъпната група "Николов – Стойков", над която има разпънат "политически чадър".

Президентът не се разграничи от спонсора си, нито върна полученото от него дарение за кампанията си през 2006 г. , но отрече да е разпъван "политически чадър" над който и да е и поиска ДАНС "своевременно да изясни доколко основателна е тезата на ОЛАФ".

Вече една година това не е изяснено, поне публично.

По повод на загубените пари от ЕС Първанов заяви през ноември м.г., че отговорност носят съответните министри, но в същото време оневини правителството на Станишев, като изтъкна, че България е станала заложник на битката между основните сили преди изборите за Европарламент и претендентите за спечелването им. Той смяташе също така, че в ЕК има среди, които не са дооценили постигнатото от правителството на БСП, ДПС и НДСВ.

На предстоящия КСНС доклади ще изнесат заместник-министър председателите и министри на вътрешните работи и на финансите Цветан Цветанов и Симеон Дянков и министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Споделяне

Още от България