Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Първанов, Свинаров и Колев знаели още на 5 март истината на гибелта на Гърдев

0 коментара

Депутатите от опозицията не останаха удовлетворени от обясненията на министъра на отбраната Николай Свинаров и началника на Генералния щаб Никола Колев пред комисията по външна политика, отбрана и сигурност за обстоятелствата около гибелта на българския рейнджър Гърди Гърдев на 4 март.

От изявленията им станало ясно, че те и президентът Георги Първанов са знаели още на 5 март в 9 сутринта , че Гърдев загинал от приятелски огън, но не огласили информацията поради деликатността на проблема и защото първоначалните данни не били напълно потвърдени.

Според депутата от СДС Йордан Бакалов обаче фактите са били потвърдени още на 5 март сутринта при посещението на мястото на инцидента от командира на батальона подп. Димитър Шивиков и на следващия ден - при инспекцията на командващия сухопътните войски ген. Златан Стойков.

Свинаров обяви как е загинал Гърдев на 7 март сутринта, едва след като в Интернет бе разпространено анонимно писмо от колега на загиналия боец, в което се казва, че Гърдев е загинал от американски огън, но вина за случилото се носи българското командване.

Според опозицията, пространният доклад на началника на Генералния щаб пред комисията бил твърде технически и целял да "замаже истината". Освен това голяма част от изнесената информация съвпадала с описанието на събитията от анонимното писмо, чийто автор Колев се закани да открие и разобличи.

В писмото се посочва, че покрай празнуването на 3 март, българското командване не обърнало достатъчно внимание на предупрежденията на американския щаб за присъствието на комуникационни постове по пътя, където е патрулирал войникът Гърдев.

Колев е казал пред депутатите, че стрелбата от страна на американския пост, при която е загинал Гърдев, е траяла 4 минути.

Пред комисията е било обяснено, че спирането на патрула ни на пътя е заради откачил се кабел, който захранва радиостанцията, където е и GPS-ът. Йордан Бакалов от СДС каза, че това е поредният опит за замазване на истината, защото не може три джипа "Хамър" да се движат и само в един от тях да има GPS-система. По думите на Бакалов обезпокояващ факт в доклада е, че за пореден път се изтъква недобрата координацията между коалиционните сили и недоброто оборудване на контингента ни.

Според информацията на Свинаров от понеделник, при патрулиране на българските войници с три бронирани машини "Хамър", към тях се приближил цивилен иракски автомобил, който не спрял на подадения сигнал и българите произвели два изстрела във въздуха от север. Непосредствено след това по състава на патрула е започнал масиран огън със стрелково оръжие от запад, където се намира комуникационен обект на американската армия.

ДСБ поиска оставките на Свинаров и Колев

Според Демократи за силна България (ДСБ) информацията на цивилното и военното ръководство около трагичния инцидент дава основание за оставките на министър Свинаров и ген. Колев.

"Излиза, че всичко, което се е случвало около смъртта на Гърдев, е плод на случайност и никой не поема отговорност", коментира пред репортери депутатът от ДСБ Асен Агов и заключи, че цената на един министерски пост и на една длъжност на началник на Генщаба явно е по-скъпа от един човешки живот.

Той определи докладите на цивилното и военното ръководство като "добре подготвена експертна операция за замазване на очите".

По време на заседанието ген. Колев съобщил, че районът и пътят, които се охраняват от българските рейнджъри, са едни от най-сигурните. "Въпреки този факт, там има български жертви, което означава, че някой от министерството на отбраната и от ръководството на Генщаба не си е свършил работата", смята Агов.

Опозицията настоява премиерът Сакскобургготски да бъде изслушан пред парламента и да бъде поета отговорност на гибелта на Гърдев. В отговор депутатът от НДСВ Цонко Киров запита: "Политическа отговорност за какво - че един военнослужещ е загинал при изпълнение на служебните си задължения?".

Провеждат се текущи срещи за координация между коалиционните сили и не се предвижда да се проведе специална среща след инцидента с Гърдев, добави Киров.

Той беше единственият представител на мнозинството, който в понеделник коментира "приятелския огън" и заяви, че българският патрул сам е създал предпоставката за инцидента "с едно доста произволно" спиране в зоната на охрана на друг обект.

Във вторник Киров посочи, че предоставената от Свинаров и ген. Колев информация е била "подробна и пълна". Той ги оправда за забавеното с два дни огласяване на истината за смъртта на Гърдев с факта, че данните трябвало да бъдат потвърдени и че това станало едва половин час преди изявлението на Свинаров в понеделник.

Евгени Кирилов от БСП пък обясни пред журналистите, че на заседанието дебатът се измествал към технически подробности и се бягало от важната тема, а именно цялостен анализ на ситуацията в Ирак. Той определи като несериозен и фактът, че три денонощия военното и цивилното ръководство са чакали да се разбере от къде е дошъл огънят. Кирилов настоя по подобни важни въпроси да се прекрати практиката на закритите заседания и да се премине към изслушване в пленарна зала, включително и на министър-председателя.

"Няма да коментирам. Утре ще има пресконференция. Не ме преследвайте, няма да ме стигнете.", с тези думи пък Свинаров напусна заседанието, без да направи заявление пред журналистите.

Правителството и премиерът обвинени в безотговорност

По-рано във вторник, след редовните заседания на политическите си ръководства, СДС и БСП атакуваха правителството заради безотговорното му, според тях, поведение, във връзка с гибелта на мл. сержант Гърди Гърдев.

БСП подчерта отговорността на политическото ръководство на Българската армия и МС като цяло. СДС изтъкнаха и персоналната отговорност на президента и върховен главнокомандващ на армията Георги Първанов, който също не е реагирал своевременно.

Левицата ще настоява настоящият български батальон в Ирак да е и последен и парламентът да не изпраща следващ батальон.

СДС настоява за независима експертна комисия

В сряда СДС ще внесе предложение за създаване на независима експертна група, която да разследва обстоятелствата около трагичния инцидент. Говорителят на СДС Николай Младенов каза, че идеята е в комисията да участват по двама представители от всяка политическа сила - един депутат и един експерт.

Според сините, реакцията на правителството показва, че то няма концепция за управление при кризи. Николай Младенов определи като безотговорно поведението на министерството на отбраната и на премиера в дните, "в които българското общество беше заблуждавано за истинските причини за смъртта на Гърдев".

Правителство, което крие информация от обществото и няма морал да застане очи в очи с него, няма моралното право да управлява, допълни той.

СДС смятат, че президентът, който е и върховен главнокомандващ, също не е реагирал своевременно. Сините питат кога той е разбрал за инцидента и какви мерки е предприел. Ще поеме ли Първанов отговорността си или отново ще се скрие зад КСНС, питат сините.

Според СДС независимата експертна комисия ще трябва да се запознае и с анализа на американското командване за смъртта на Гърдев, а освен това ще отправи препоръки за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Сините обвързаха трагичния инцидент на 4 март с договорите за превъоръжаването на армията, които опозицията смята, че са незаконни и се сключват непрозрачно.

Пред управляващите ще бъде поставен въпроса колко от договорите са за превъоръжаване на контингента ни в Ирак. Депутатът от СДС Йордан Бакалов още преди 3 месеца е отправил питане за средствата за закупуване на очила за нощно виждане, които са се оказали некачествени. Според СДС, некачествени са и бронежилетките на бойците ни в Ирак. От гледна точка на нуждите е безсмислена покупката на джипове Мерцедес за армията, тъй като те не са бронирани, смятат още сините.

БСП е против изпращането на Петия батальон

Според БСП правителството системно крие информация от обществото за ставащите в Ирак събития, което е проличало и при последния инцидент. Цялостното поведение на кабинета може да бъде характеризирано като абсолютно безотговорно пред обществото и пред съдбата на българските войници, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

В отговор на въпрос той заяви, че отговорността за случилото се трябва да се поеме на основата на изясняване на всички факти. Ясно е, най-голяма отговорност носят политическото ръководство на Българската армия и МС като цяло, допълни лидерът на БСП.

Левицата ще настоява да не изпраща Пети български батальон в Ирак, предложението за който се очаква да бъде внесено в парламента до края на март. Позицията си за прекратяване на военната ни мисия в Ирак БСП аргументира не с гибелта на мл. сержант Гърдев, а с мотивите, които изтъкваше самото правителство - успешното провеждане на изборите в Ирак.

Според международната общност изборите са били демократични и дават основание за още по-голямо прехвърляне на отговорността в ръцете на иракските институции, обясни Станишев.

Левицата ще внесе искане за изслушване на премиера в Народното събрание с цялостен анализ за развитието на ситуацията след провеждането на изборите в Ирак.

Ние ще настояваме на основата на това изслушване парламентът да вземе решение да не се изпраща следващ контингент в Ирак, което би трябвало да стане в края на юни или началото на юли, заяви соцлидерът.

БСП ще настоява за пълно и бързо разследване от българска и американска страна за причините, довели до смъртта на Гърдев, както и виновните да понесат отговорност, каза той.

България би трябвало да проведе консултации със САЩ и другите страни от коалицията за реализация на други форми на участие в стабилизирането на Ирак, смятат социалистите.

Премиерът СС трябва да понесе отговорността, че не са предприети мерки за предотвратяването на подобни трагични инциденти, заяви по време на извънредното заседание на парламентарната комисия депутатът от ОДС Асен Агов.

Личното ми мнение е, че министър Свинаров и ген. Колев трябва да подадат оставка, но това все пак е въпрос на политическо решение на ДСБ, допълни Агов.

ДСБ са силно неудовлетворени от докладите на Свинаров и Колев, каза Агов и заяви, че те замазват истината за нещата. От доклада става ясно, че всичко е въпрос на чиста случайност и никой няма да поеме отговорност за смъртта на момчето, каза още Агов.

Тревожат ме липсата на координация между коалиционните партньори в Ирак и това, че българският контингент все още не е добре оборудван, коментира Йордан Бакалов от СДС.

Цонко Киров от НДСВ заяви, че е удовлетворен от доклада на министър Свинаров и ген. Колев, който е бил изключително подробен. Той бе категоричен, че не е била крита информация за инцидента.

По думите му, инцидент като този не би трябвало да променя отношенията в рамките на коалицията в Ирак.

Депутатите от Коалиция за България поискаха оставката на министър НС, за да бъде поета политическа отговорност за инцидента в Ирак.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.