Първанов театрално се отказва от президентска номинация в полза на подставения си кандидат

АБВ номинира лидера си и Калфин, но готова да "отстъпи" пред БСП за друга "равно приближена" кандидатура

Снимка: Архив

АБВ и лидерът ѝ Георги Първанов предприеха театрална маневра с потвърждаването на кандидат-президентската му номинация, но и заявена готовност за компромис с друга "равно приближена, но силно избираема кандидатура", която да бъде издигната съвместно с БСП. Това бе съобщено във вторник, след като социалистите направиха жест в същата посока с решения на местни структури да излъчат кандидатурата на проф. Огнян Герджиков, която всъщност се смята за предложена от Първанов.

Цялата тази режисура цели да създаде впечатление, че партията-майка БСП има водеща и решаваща роля в процеса на лявото обединение около евентуален общ кандидат-президент, твърдят източници от двете партии.

След заседание във вторник ръководството на АБВ потвърди имената на лидера на партията Георги Първанов и заместника му Ивайло Калфин като предложения за единни кандидатури за президент на широка коалиция "ляво-център".

В същото време се посочва, че "АБВ е готова за обсъждане на равно приближена, но силно избираема кандидатура за президент на широк кръг от политически формации от "ляво - център".

Предприетата от АБВ тактика очевидно цели да внуши на публиката, че партията държи на Първанов и Калфин, но е готова да ги "жертва" в името на обща лява кандидатура. Ако такава не се случи, Първанов ще посочи пред левите избиратели, че вината е на БСП.

Сега топката е в полето на социалистите, чиито лидер Корнелия Нинова обяви още след вътрешнопартийното допитване и старта на преговорите с АБВ и "Движение 21", че изключва възможността Първанов или Калфин да са обща номинация. Нинова дори прикани АБВ и "Движение 21" да не издигнат лидерите си, като даде пример на "себеотрицание", декларирайки, че тя самата не желае да бъде издигана.

Конференциите на областните и общинските организации на БСП по издигане на номинациите приключват на 26 юли, след което те ще бъдат обобщени на "Позитано" 20.

Запознати със ситуацията коментираха пред Mediapool, че ако БСП не се договори с АБВ и играе самостоятелно на президентските избори, най-вероятният ѝ кандидат ще е Илияна Йотова. При това положение обаче и АБВ ще се яви със свой кандидат, както и "Движение 21", което би поставило левите гласоподаватели в ситуация да избират между трима кандидати. Затова нагласите към момента са да се потърси възможност за общи действия поне с АБВ, които междувременно са предложили като приемлив вариант кандидатурата на известния правист и царист проф. Огнян Герджиков.

Ръководството на БСП явно е спуснало молба към някои от структурите си да номинират Герджиков, което и стана. Освен него е издигнат и бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, което обаче се възприема по-скоро като "застраховка" за номинацията на Герджиков, който е кандидат на Първанов, но издигнат от БСП.

Междувременно пред "Дневник" бившият шеф на Народното събрание Огнян Герджиков определи слуховете, че той ще е кандидат за президент като "несериозни". За сметка на това лансира номинацията на Симеон Сакскобургготски, която и официално, и неофициално бе отречена като опция от БСП.

Въпреки това обаче Герджиков не казва дали с него е разговаряно по темата и дали той самият е отказал. "Аз съм кандидат за президент на всички партии. Още не съм кандидат на ДОСТ, защото тази партия не е регистрирана. Това не е сериозно", коментира той.

"Има доста сериозни хора, които са 66 000 пъти по-успешни от мен и могат да бъдат кандидати за президент", казва проф. Герджиков. Попитан за имена, той отвръща: "Симеон Сакскобургготски е човекът - само той може да представлява всички българи и да бъде обединител на нацията".

В същото време във вторник от АБВ настояха за разширяване и ускоряване на преговорния процес по номинирането на единна кандидат-президентска двойка.

По-късно през деня стана ясно още, че ръководството на БСП ще обсъди евентуалните кандидати за президент и вицепрезидент на левицата след събора на Бузлуджа. Първоначалната идея бе до традиционната сбирка на социалистите името на кандидата да бъде ясно.

На 2 август тясно партийното ръководство на левицата ще заседава, за да разгледа номинациите на партийните структури по страната, които приключват днес, и да определи кандидатури, които да предложи на останалите леви партии. Покани за срещи са изпратени на АБВ и "Движение 21", а датата е 3 август.

След като съобщи промяната в плановете лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира, че не е изненадана от номинациите на АБВ, защото те стоят още от самото начало на разговорите. "Но не се прави така, след като имаме уговорка, че ще се видим, че ще обсъждаме имена, не се прави предварително", каза тя. "Коректно е да седнем и да разговаряме - те с техните имена, ние с нашите", допълни Нинова. След това обаче побърза да уточни, че политическият диалог за обща кандидатура с АБВ не е изчерпан.

Споделяне

Още по темата

Още от България