Първанов: Тройна коалиция е по-добре от сегашната тайна

Снимка: БГНЕС

Тройна коалиция е по-добре от тайна коалиция, каквато имаме сега, коментира държавният глава Георги Първанов пред бТВ в неделя в отговор на въпрос за съставената от него коалиция между БСП, НДСВ и ДПС за управлението на кабинета "Станишев". Той не пропусна да отбележи слабостта на сегашното правителство и на премиера Бойко Борисов, обяви че гледа позитивно на президентството на Росен Плевнелиев и обяви, че ще продължи да се занимава с политика.

"На България тогава беше необходима коалиция с не по-малко от три съставляващи партии. Моята мисъл беше дори за четворна коалиция – с БНС. Имаше възможност БНС да бъде носител на последния мандат. Това не стана – не се разбраха за министерските постове. Двойна коалиция нямаше да бъде трайна и нямаше да бъде силна. Ако не беше реализирана Тройната коалиция, щяхме да имаме избори до дупка, без шанс да се промени съотношението на силите", заяви Първанов.

 

Според него Тройната коалиция е изпълнила историческата си мисия да вкара България в ЕС , но след 2007 г. е можело да поиска нов мандат на доверие, което е щяло да бъде по-добре и за кабинета, и за БСП, тъй като вече в коалицията имало търкания и дефекти.

 

Първанов каза, че за съжаление оценката му, че Бойко Борисов е слаб премиер се потвърждава. "Помагал съм на г-н Борисов, защото това е българският премиер, дали ми харесва или не – няма никакво значение. И преди да стане премиер – също съм помагал. Когато беше избран като министър-председател, го поканих и му разкрих цялата информация, всички козове на енергийната политика. Опитвал съм да помагам и за кризата, но там чуваемост нямаше", обясни държавният глава.

 

Според него Борисов бяга от същността на политиката, но в общуването си с медиите е незаменим и недостижим. "България няма нужда от личностни сблъсъци, от агресивни, натоварени с омраза сблъсъци, има нужда от идейно-политически дебат, а такъв не се води", допълни президентът.

 

По думите му ГЕРБ може да удържи мандата си и "да устиска" да няма предсрочни избори, защото държи във вътрешния си джоб гласовете на десетина депутати, но това няма да помогне на България.

 

Първанов заяви, че и следващите избори ще се провеждат на полето на жълтите медии, коментирайки публикации, че ще се развежда със съпругата си Зорка. "Имам близо 35 години семеен стаж; тези, които поръчват подобни публикации, без съмнение са хора комплексирани – и семейно, и политически", каза той и обясни как вече вкъщи се забавляват с подобни писания, но навремето се засягал много.

 

Първанов обясни още, че след като се оттегли от поста държавен глава ще се занимава преди всичко с политика, защото това може, ще живее в "Красна поляна", а гледаната от него вълчица ще бъде предадена в някое от държавните горски стопанства.

 

"Мога да отида и в N-ската партийна организация, да се хвана с черната работа. Но далеч по-важно е да се използва това, което аз имам като капацитет, създаването на идеи в този дефицит на идеи. И в отварянето на левицата – последните избори показаха, че БСП е изолирана и самоизолирана, откогато и да било, в това отношение мога да помогна, надявам се", каза Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?