Първанов: В ход са дипломатически стъпки за визита на Кадафи у нас

Вече са предприети дипломатически стъпки либийският ръководител Муамар Кадафи да бъде поканен в България, съобщи президентът Георги Първанов след среща с посланиците на арабските страни у нас. Държавният глава уточни, че не е реалистично да се очаква светкавичен отговор на поканата и обеща , когато такъв има, обществеността да бъде информирана своевременно.

Първанов обяви намерението си да покани Кадафи в Триполи дни след като либийският съд произнесе смъртни присъди за петте медицински сестри, а Либия обвини страната ни в биотероризъм .

Пред арабските дипломати днес Георги Първанов е представил личната си позиция и тази на българските институции по процеса срещу българските медици в Либия - че медиците ни са невинни и съдът не е взел предвид доказателствата за това.

"Посланиците не са задължени, те нямат и мандата да изразяват позиция. Тази позиция вероятно ще бъде изразявана от представители на отделните правителства.", заяви президентът в отговор на въпрос за становището на арабскиет посланици по делото в Либия.

Ситуацията в Ирак и необходимостта да се намери бързо ефективно решение за стабилизиране на страната чрез ангажимент на ООН и на легитимно пред местното население управление е била друга тема на срещата. Обсъдена е била необходимостта да се активизират усилията в рамките на политиката, водена от "Четворката" (ООН, ЕС, Русия и САЩ) за намиране на решения по близкоизточния кръг проблеми.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?