Първанов в Йордания: Ще има отново редовни полети София - Аман

Възстановяването на редовната въздушна линия между София и столицата на Йордания Аман е било договорено на среща между българския президент Георги Първанов и краля на Йордания Абдула Втори. В понеделник започна официалната визита на Първанов в Хашимитското кралство. След края на разговора им бе огласено изявление, в което двамата държавни мъже приветстват резултатите от срещата за мир в Близкия Изток в американския град Анаполис. Те определят срещата “като положително начало на един процес, който би довел до споразумение за окончателния статут до края на 2008 г. и до установяването на палестинска държава, съществуваща в съседство с Израел в условия на мир и сигурност”, се казва в изявлението, цитирано от БТА.

В разговорите между Първанов и Абдула Втори е било заявено активизирането на двустранните търговско-икономически връзки, като се разнообрази стокообменът, осигури се повече информация за условията на бизнес в двете държави. Отбелязано е било, че стокообменът е силно намалял в сравнение с предишни години, когато е достигал 200 млн. долара.

Йордания гледа на България като на мост към европейския пазар, а българската страна възприема Йордания като мост към пазарите в Близкия Изток, е било заявено още на разговорите. Обсъдени са били възможностите за развитие на отношенията в областта на туризма.

По повод срещата в Анаполис държавните глави са подчертали, че преговорите трябва да продължат в съответствие с определената рамка и срокове, за да имат успех и да възстановят общественото доверие с цел постигане на дълготрайно и справедливо уреждане на конфликта въз основа на принципа "земя срещу мир", и резолюциите Съвета за сигурност на ООН, пътната карта за мир и предходни споразумения между страните.

Георги Първанов и Абдула Втори призоваха международната общност да продължава да оказва активна подкрепа на страните при преговорите и да предостави необходимата помощ на палестинците при изграждането на институциите на палестинската държава и съживяването на палестинската икономика, се казва още в разпространеното съобщение за разговора между двамата.

По мнението им “арабската мирна инициатива играе значителна роля за постигането на всеобхватно и справедливо уреждане на арабско-израелския конфликт”.

Двамата са обсъдили и положението в Ирак и Ливан. Крал Абдула Втори е благодарил на президента Първанов за хуманитарния принос на България в Ирак с изпращането на военен контингент за охрана на бежанския лагер “Ашраф". Йорданският монарх е изразил високата си оценка за участието на страната ни във Временните сили на ООН в Ливан.

От своя страна българският президент е оценил високо ролята на Йордания за мира, стабилността и сигурността в региона.

Президентът Георги Първанов е отправил покана към краля на Йордания Абдула Втори и към йорданския премиер да посетят България. По всяка вероятност йорданският крал ще направи посещение в България през следващата година.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?