Първанов: Вътрешният дебат за цената на “Белене“ отслабва позициите ни пред руснаците

Да не се води вътрешен дебат за цената на АЕЦ "Белене", защото така може да се отславят позициите на страна при преговорите с руснаците, призова президентът Георги Първанов в четвъртък от казахстанската столица Астана, късето е на посещение. По повод обвинението на премиера Бойко Борисов за скритата цена на централата в така наречения инфлационен индек, Първанов припомни, че това е била тема на първия му разговор със сегашния премиер след избирането му.

Във вторник, часове преди да се подпише меморандум между НЕК и руската “Росатом“ за принципите, по които ще се направи проектната компания за изграждане на централата, Борисов призова журналистите да питат Първанов според него какво трябва да е оскъпяването на ядрения проект, за който сега бе записан таван от 6.298 млрд. евро.

"Не би трябвало да се води вътрешен дебат по този въпрос, освен ако някой не е решил да трупа точки за пиар. Аз самият се въздържах до момента, в който не съм предизвикан, защото смятам, че разнобоят в българския лагер би могъл да намали силата ни в преговорите с руснаците", заяви Георги Първанов.

Държавният глава посочи, че е поставил пред руската страна въпроса с оскъпяването на проекта още през февруари 2009 г. в Москва за промяна на ескалационния индекс, тъй като предишното правителство се е съгласило да приеме български индекс, докато той е настоял да се приеме европейското изчисление "Европа 27". Първанов заяви, че многократно е изразявал позицията си за използване на европейския индекс. Според него така би могло да свали към онази дата цената на проекта с 1-1.2 млрд. евро.

Според президента по-верният подход е да се намери вярната база за индексацията на цените, отколкото да се заковава една твърда цена на проекта, защото по думите му може да се окаже, че от твърдата цена също е възможно да загубим. В крайна сметка, обаче, всичко зависи от това как ще се развият преговорите, допълни той.

Президентът направи коментара, преди да напусне срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в казахстанската столица Астана. Той изрази надежда, че ще се стигне до компромис по двата спорни момента в заключителната декларация. Става въпрос за текста, предлаган от американците за териториалната цялост на Грузия, както и за потвърждаване защитата на човешките права и демокрацията на страните от ОССЕ.

Румен Овчаров, по чието време като министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Станишев бе подписано споразумението с руснаците за базова цена от 3.997 млрд. евро, пък коментира пред Нова телевизия, че може да се окаже, че не преди, а сега е допусната грешка с цената, която може да струва 2 млрд. евро.

“Трябваше да се проведат преговори, да се видят индексите, да се пресметнат увеличенията на цените на базата на тези индекси. Ако беше направено така, щеше да се види, че максимално добрият вариант на България беше максимум увеличение с около 460 млн.. А максимално лошият за България вариант в комбинацията

от тези индекси беше 1.8 млрд. евро. Тоест няма вариант, при който да се получат 6.3 милиарда“ заяви Овчаров.

Няма индекс на Евростат, според който увеличението на цената да стигне 6.3 млрд., а в договора от 2006 г. е ясно записано - по индексите на Евростат. Затова сега опитите да ни върнат там, където вече сме били, и то за сметка на българската държава и на българите, за мен е изключително неприемливо“, каза още той.

“Сега, можем да се правим на много велики, нали, да плашим гаргите, ще извикаме този да ни се обяснява, ще извикаме онзи да ни се извинява, ама ако ще ги викаме и всяко тяхно пристигане тук, за да ни се извинят, ще ни струва по 1-2 милиарда, по-добре да не идват да ни се извиняват“, коментира още настоящият депутат от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?