Първанов връчи на д-р Желю Желев орден "Стара планина"

Президентът Георги Първанов награди в понеделник с орден "Стара планина" - първа степен президента на България от 1990 до 1997 г. д-р Желю Желев по случай 70-годишнината му и за приноса му за демократичните промени в страната ни, предадоха информационните агенции.

"За мен е голяма чест да получа това високо отличие и искам да благодаря на президента и на министър-председателя", каза д-р Желю Желев при връчването на наградата. "Това отличие ми се присъжда за заслугите в политическата област, но аз считам, че не по-малка заслуга за това имат хората, които трябваше да изтърпят трудностите на прехода", каза още Желев., цитиран от агенция "Фокус".

"С Желю Желев нерядко сме били на различни политически позиции, но това не ми пречи да ги уважавам", каза президентът Георги Първанов след връчване на ордена. "Ако говорим за дисидентство, няма да бъде пресилено да кажа, че д-р Желев е най-изявеният дисидент, защото в годините, когато се преследваше свободата на словото, той защити своите научни позиции", допълни Първанов.

Той каза още, че с името на д-р Желев се свързва началото на новата политическа система в България, а като държавен глава - с демократичните промени.

На церемонията присъстваха още председателят на Народното събрание Борислав Великов, министър-председателят Симеон Сакскобургготски и президентът на България от 1997 г. до 2002 г. Петър Стоянов.

Споделяне

Още от България