Първанов: За да има предсрочен вот е необходима силна опозиция, а БСП е част от пейзажа

Първанов: За да има предсрочен вот е необходима силна опозиция, а БСП е част от пейзажа

"За да има предсрочни избори, трябва да са изпълнени няколко условия. На първо място - трябва да е напрежение в управляващата коалиция. Въпреки усилията на Валери Симеонов в тази посока, това засега не е така. Второ - трябва да има силна опозиция. "Позитано" 20 обаче се възприема по-скоро като част от пейзажа. Трето - трябва да има силно социално напрежение. За това има податки, но не мисля, че засега и този фактор е налице".

Така президентът два мандата Георги Първанов коментира пред Нова телевизия прогнозите, дошли в последните дни от БСП, че може да се стигне до предсрочен вот у нас отново, след като мине европредседателството. По думите на Първанов обаче говоренето за нови избори от левицата е по-скоро "част от ескалацията на вътрешнопартийното напрежение, помпане на самочуствието".

Бившият лидер на АБВ коментира и отношенията между Бойко Борисов и Румен Радев от гледна точна на това, че и докато той бе държавен глава при първия мандат на Борисов между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 прехвърчаха искри. Според Първанов обаче е имало и по-тежки дни за отношенията между институциите. А в момента отношенията премиер-президент, ако изглеждан напрегнати, то е по-скоро по друга причина. "Става дума за силни фигури, които трудно мелят помежду си, ако мога да перефразирам народната поговорка", обясни Първанов.

Попитан дали репликата му за Валери Симеонов е ирония или наистина смята, че вицепремиерът от "Обединените патриоти" се старае да внася смут в управляващата коалиция, вившият държавен глава обясни, че въпросите, поставяни от Симеонов не са нови - нито за назначенията, нито за комуникацията с ГЕРБ. "В предишния мандат АБВ напусна управлението с ГЕРБ заради липсата на диалог и начина на назначения", декларира Първанов.

Той настоя когато се говори за назначения на роднини и партийци, да се провери кои са близките на властта в бордове на фирми и в управление на проекти, през които минават милиони, а не дали нечий роднина взима заплата в някоя общинска детска градина, например.

За искането на БСП да бъдат огласени имената на политици, които са се облагодетелствали от КТБ - нещо, с което и Бойко Борисов се съгласи, Първанов припомни, че на него самия му се е налагало да опровергава как имал пари във фалиралата банка. Затова ако нещо ще се разкрива, това трябва да го направят компетентните органи, "а не да вървим по жълтите медии и фалшивите новини".  Бившият президент заяви още, че вече и той трудно се ориентира кое в политиката ни е имитация и кое - реално намерение.

Първанов обяви, че пише книга, в която събира паметта си и документите, спомените за отношения и разговори. Но не издаде повече по темата. 

Споделяне

Още от България