Първанов за пореден път атакува промените в конституцията

Лидерът на АБВ смята, че "военният министър е време да си ходи"

Първанов за пореден път атакува промените в конституцията

Скептични сме за реформите в съдебната власт. Освен това срещу някои от предложенията за реформи възразяваме. Това заяви в събота, пред Нова телевизия лидерът на АБВ Георги Първанов.

Според него "повече от промените, които бяха направени в Конституцията, всички те бяха направени за съдебната власт. Но промяна от това не произтече. И още нещо - когато търсим дефектите на политическата система и обществото, нека да видим дали гражданите не са по-недоволни от начините, по които се изграждат партиите. Това не са различни теми. Смятам, че когато става дума за промяна в Конституцията, е разумно тя да се прочете разумно и отново. Това е една европейска конституция, която обаче показа дефекти”, коментира Първанов.

Той подчерта, че АБВ ще излязат с цялостно становище, когато в пленарната зала бъдат поставени за обсъждане внесените проекти.

Формацията на доскорошният президент не подписа предложенията за промени в основния закон, въпреки че е част от управляващата коалиция. АБВ към момента застъпват изцяло тезите, лансирани от близки до главния прокурор Сотир Цацаров.

"Така че ние ще можем да коментираме конкретно всяка една от идеите. Сред тях има и идеи за имитационни действия, но ние ще подкрепим онези за ефективен, бърз процес”, посочи Първанов.

"Когато се "пипне” определена фигура и в съдебната власт, и в изпълнителната, следват едни разпоредби, които довеждат до смяната на съответния управленец”, посочи Първанов.

Първанов изрази остър протест срещу решението на министър Ненчев да бъдат отворени досиетата във военното разузнаване.

Според лидера на АБВ обявяването на имената на хората, работили във военното разузнаване, ще доведе до разкриването и на чужди граждани, работили за каузата на България. "Знам десетки такива случаи, при които военните разузнавачи са си свършили работата. И това се цени. Сега с разкриването на имената, би се постигнал тежък ефект”, заяви Георги Първанов.

Министър Ненчев рано или късно, по-добре рано, трябва да си отиде, коментира още той.

Според Първанов ако се извадят досиетата във военното разузнаване, това ще има тежък ефект. "Разбрахте ли от отварянето на досиетата кои са доносниците и кои са работили за България?”, попита Георги Първанов. По думите му в досиетата на военното разузнаване има имена на хора, които са работили за България и продължават да го правят. "Има имена на живи хора, някои от които са на високи постове в чужбина”, заяви Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България