Първанов за управлението: Това просто не може да продължава

Той обаче не виждал готовност у гражданите да поискат държавност в друг стил

Георги Първанов. Сн. БГНЕС

Бившият президент Георги Първанов и кметове, подкрепящи алтернативния му ляв проект АБВ, разкритикуваха правителството и партиите зад него за непрозрачното разпределяне на 500 млн. лв за общините по инвестиционната програма на кабинета "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Кметовете, които са членове на БСП, но са наказани със "свалено политическо доверие", обясниха, че партийните централи на управляващите и кръгове около тях грубо се намесват и разпределят парите само за техни хора от социалистическата партия и ДПС. Останалите кметове от ГЕРБ, СДС, АБВ и ВМРО били "наказани" или с минимални, или с никакви средства за техните градове.


Това показва, че няма държавност, мутрите безчинстват от село на село, защото усещат липсата на държавност и това е огромен грях на управляващите, за които сме гласували, заяви Първанов. Той смята, че кабинетът, който трябва да разпределя тези средства, е абдикирал от тези си правомощия и е оставил партиите да разпределят парите.

"Така просто не може да продължава", заключи Първанов. Запитан кога според него трябва да има предсрочни избори, той каза, че това зависи от това кога българите са готови да дадат по-различно качество на управлението. Към момента такава готовност не се очертава на хоризонта, добави той. По думите му, след като не може да имаме това, което харесваме, трябва се задоволим да харесваме това, което имаме.

Първанов обясни, че "няма нужда да се персонифицира" и кои са кръговете около БСП и ДПС, които подозира в разпределяне на средствата. "Знаем името на човека, който е работил с калема, с големия молив на "Позитано" 20, но той е имал мандат. В този смисъл отговорът на въпроса "Кой?", който витае от лятото, е един и същ", каза той.

Бившият вътрешен министър и депутат от БСП Румен Петков предупреди двете партийни централи, че от днес нататък независимо какви избори идват, ще трябва да отговарят кой и защо занули Пловдив, Перник, Монтана, София, които не получават или са им отредени твърде малко средства. На София дават 6 млн. лв. - колкото дневно пребивават в столицата ни, каза Петков.

Кметът на Попово Людмил Веселинов, който отдавна е близък до Първанов и подкрепя АБВ, каза, че неговата община получава 340 хил. лв., което е шест пъти по-малко отколкото околните общини в област Търговище - Опака, Антоново и Омуртаг, на които са дадени по около 1.7 млн. лв. "Трябва ли да стана член на "Толерантност" или кмет на ДПС, за да получи общината ми средства", попита той.

Сдружение "Толерантност" е близко на ДПС и неговият бивш директор Джейхан Ибрямов, който е оглавявал и младежкото ДПС, е зам.-министър на инвестиционното проектиране.

Веселинов предупреди още, че е възможно определени фирми да получат обществените поръчки, които ще се заплащат с отпуснатите от държавата пари. "Става дума за фирми, близки до ДПС и Позитано 20", заяви той.

Перник, чийто кмет е Росица Янакиева, получава 1.4 млн. лв., докато съотносимите Смолян, Кърджали и Враца взимат около 17-18 млн. лв. по отделно.

Докога ще продължи задкулисното разпределение на средства по партиен признак и предпочитание към кметове, попита Веселинов. Янакиева добави, че е огорчена от безпринципния подход на правителството.

По думите на евродепутата Ивайло Калфин именно затова се е отделила гражданската инициатива на президента Първанов. "Ние не искаме нещата да се случват на база симпатия – антипатия, а прозрачно", допълни Калфин. "Ето затова поехме по друг път", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България