Първанов занесъл подаръци в чужбина за близо 119 хил. лв.

Снимка: БГНЕС

Подаръци за 118 635 лева е направил президентът (2002-2012) Георги Първанов по време на държавни, официални и работни посещения в чужбина през втория си мандат. Това сочи справка на администрацията на "Дондуков" 2, предоставена на в. "Труд" по Закона за достъп до обществената информация.

На първо място сред петте най-скъпите дарове, връчени от Георги Първанов в периода 2007-2012 г., е този за бившия министър-председател на Италия - Силвио Берлускони. През февруари 2009 г. в Рим италианският премиер получава статуетка "Спартак", изработена от скулптора Величко Минеков за 6 хил. лв. През май същата година при посещение на Първанов и съпругата му във Ватикана папа Бенедикт XVI е зарадван с копие на икона на Св. Богородица със сребърен обков от Бачковския манастир за 3600 лева.

 

Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани е дарен с пушка за 2229 през ноември 2007 г., съпругата му шейха Моза получава като подарък национална носия за 1050 лв. и украса за глава, която струва 60 лева.

 

Ловно оръжие за 1500 лв. е подаръкът за краля на Йордания Абдула Втори бин ал-Хусейн. Съпругата му кралица Рания ал-Абдула, е получила кристална ваза със сребърни инкрустации за 435 лева.

 

Пластика "Глиган", отново на скулптора Величко Минеков за 1800 лева, е получил президентът на Молдова през март 2009 г. Колегата му в Австрия Хайнц Фишер пък е дърен с лула за1300 лева.

 

Далеч по-скромни дарове са получили руските първи мъже. През февруари 2009 г. при официалното посещение на Георги Първанов в Москва президентът Дмитрий Медведев е получил колажни копия на оригинални руски документи от българските архиви. Освен това Първанов му връчва и реплика от чипровска чаша за 80 лева. Съпругата на Медведев - Светлана, е зарадвана с копринен шал за 150 лева и филигран с розово масло за 215 лева.

 

Малко по-щедра е бившата ни първа двойка към семейството на руския премиер Владимир Путин. Икона на свети Иван Рилски за 500 лв. е получил Путин, а съпругата му Людмила е била дарена с реплика на сребърна фиала от Рогозенското съкровище за 900 лева. Кметът на Москва по онова време Юрий Лужков, получава литография "Храм - паметник Св. Ал. Невски" за 450 лева. А председателят на Руската търговско-промишлена палата Евгений Примаков пластика "Хляб" (400 лева), отново от Величко Минеков.

 

По време на посещението на президента Георги Първанов и съпругата му Зорка в Париж за участие в среща на върха по въпросите на Средиземноморския съюз през юли 2008 г. френският президент Никола Саркози получава от българския си колега картина за 850 лева. В справката не е посочено кой е авторът на платното.

 

Сред най-оборотните подаръци, които Георги Първанов е носел за членовете на екипите на колегите си зад граница, за министър-председателите и председателите на парламенти, министри, кметове, протокол и т. н. служители са нож с надпис срещу 138 лева, чиния с конче за 149 лева, реплика на ритон - елен с рога, среден размер за 380 лева, чиния с подпис на президента за 149 лева и други, допълва изданието.  

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?