Първанов запали основната свещ на еврейския празник Ханука

Президентът Георги Първанов запали в четвъртък вечерта основната свещ

- шамаша, на еврейския празник Ханука в Централната софийска

синагога, предаде БТА.

Всяка година шамаша се пали от уважавана от еврейската общност личност. В продължение на осем дни евреите отбелязват Ханука - празникът на светлината, храбростта и късмета.   

 

Днес е третият ден от празника, каза Роберт Джераси, председател на Централния израелтянски духовен съвет.

 

Президентът Първанов благодари, че за пореден път присъства на този празник. България винаги е била и ще бъде държава, земя на толерантност, на диалога, на взаимодействието между различните религии и етноси, отбеляза Георги Първанов.

Роберт Джераси каза, че започва инициатива и кампания за отбелязване на стогодишнината от освещаването на Централната софийска синагога, която ще бъде чествана на 9 септември 2009 година. Той покани държавния глава да стане почетен председател на инициативния комитет за честването.

На церемонията по ритуалното запалване на свещите присъства посланикът на Израел у нас Ноах Гал Гендлер, председателят на организацията "Шалом" Максим Бенвенисти, заместник главният мюфтия Шенол Али, граждани.

Празникът Ханука отбелязва победата на малка група еврейски воини (наречени макабейци) над мощната гръцка армия по времето, когато гърците са владеели Йерусалим и Втория храм в него.

Гърците завладели Йерусалим и териториите, в които живеели евреите, и им забранили да спазват своята религия, обичаи и традиции, както и осквернили храма им, поставяйки в него статуи на гръцки богове. След дълги години на примирение евреите победили многобройната гръцка армия. Това се смята за първото чудо на празника Ханука.

След като евреите извоювали своята свобода, те влезли в храма си, за да изчистят и премахнат статуите на чуждите божества. Поискали да запалят и символа на храма - свещник със седем свещи, които горели със специално светено маслиново масло.

След войните и битките от маслото било останало само в една малка каничка, която била достатъчна само за един ден, а били нужни поне седем дни, за да се освети ново масло. Тогава станало и второто чудо на празника. Маслото, чието количество било само за един ден, горяло цели осем дни.

Заради това празникът сега продължава осем дни и се пали специален свещник - ханукия. Той има осем свещи, по една за всеки ден на чудото и още една допълнителна, с която се запалват останалите.

За празника се приготвя специална храна, която е символ на радостни събития и затова е сладка. Най-често се приготвя халва от препечено брашно или грис с гъст сироп и орехи.

Споделяне

Още от България