Първанов заплаши да даде изчистването на отпуските на Конституционния съд

Президентът Георги Първанов заплаши в петък да даде промените в Кодекса на труда, отнасящи се до изчистването на натрупаните отпуски, на Конституционния съд.

Той заяви, че ако промените в Кодекса на труда, на които наложи вето, бъдат прегласувани във вида, в който бяха приети първоначално, е твърде вероятно да има питане до Конституционния съд. “Въпросът е конституционен, има и европейски нормативни измерения“, коментира Първанов в Ихтиман, където откри държавните селски игри. Тази година те са в Ихтиман и провеждането им винаге и опд патронажа на държавния глава.

Първанов върна за ново разглеждане промените в Кодекса на труда на 5 юли с мотива, че разпоредбите, които задължават служителите да изчистят натрупаните си от предишни години отпуски до края на 2011 година, нарушава правата на гражданите. Още преди президентското вето обаче представители на синдикатите и опозицията коментираха, че промяната е противоконституционна и възнамеряват да я оспорят пред Конституционния съд.

Междувременно тази седмица от ГЕРБ излязоха противоречиви сигнали за това какво възнамерява да прави с отпуските. След като вече веднъж обявиха, че няма да се съобразят с президентското вето и парламентарната социална комисия го отхвърли, във вторник от групата на ГЕРБ в НС излезе информация, че срокът за изчистване на отпуските може да бъде удължен до средата на 2012 година.

На следващия ден обаче премиерът Бойко Борисов отрече, че ще има удължаване и заяви, че натрупаните отпуски ще трябва да бъдат изчистени до края на 2011 г.

Първанов коментира обаче в петък, че не би могло със стара дата да се отнемат конституционни права, защото хората са си заработили право да ползват отпуски.

Той изрази надежда да бъде постигнат компромис. Президентът припомни, че е предложил по-гъвкаво решение – срокът за ползване на отпуските да се удължи, така че и държавата да изчисти проблема, което трябва да стане, и да не се влиза в конфликт с изискванията на конституцията.

По думите му, ако управляващите държат на досегашната си позиция, вероятно ще трябва да се произнесе Конституционният съд, а принципното произнасяне на съда би могло да създаде доста затруднения в перспектива. Според него тогава може би срок не е възможно да се установи и решението ще трябва да бъде взето от следващата година нататък, а не със стара дата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?