Първанов заплаши с вето над избирателния закон заради ЦИК

Президентът Георги Първанов предупреди управляващите, че може да се възползва от правото си на вето над поправките в избирателните закони, въпреки малкото време до местните избори и предстоящата лятна ваканция на парламента. Гневът на държавния глава е предизвикан от намерението на мнозинството да му отнеме правото да назначава Централната избирателна комисия.

"Аз познавам моменти от историята, в които държавният глава е бил поставян буквално в цайтнот от липсата на време. Но не бих препоръчал на мнозинството да отива до тази крайност, защото може да им се наложи да поработят и през ваканцията", заяви Първанов в отговор на въпрос по време на днешната среща - разговор с журналисти.

Точно днес парламентът гласува на първо четене 6 проекта за промени в закона за местните избори. До лятната ваканция остава едва месец, а през септември трябва да започне предизборната кампания. Единственият шанс поправките да се приемат окончателно, без да поставят под съмнение провеждането на местните избори, е това да стане през юли.

Първанов призна пред журналистите, че прави компромиси с някои закони и не налага вето, за да избегне напражението между институциите, но управляващите отказвали да приемат и най-коректните забележки. Като пример за компромис той посочи закона за ордените и медалите. Въпреки че нямал графично приложение, той го пуснал, защото получил гаранции от председателя на парламента, че до дни това ще бъде направено. Приложение още няма и Първанов съобщи, че докато не стане готово, налага мораториум върху раздаването на ордени и медали.
Държавният глава не спести критиките си и спрямо закона за бившите президенти. "Това усилие на парламента можеше да бъде по-добро, а не писано на коляно", заяви той и допълни, че още не е решил дали да го върне. По повод на БСП-критиките по закона Първанов подчерта, че президентите трябва не да са бедни, а да правят политика, която да вдига жизненото равнище.

Още в експозето си на срещата с медиите Първанов посочи, че за първи път от началото на прехода досега, управляващо мнозинство иска да отнеме правото на държавния глава да назначава Централната избирателна комисия за местните и за парламентарните избори. Според предложените промени от НДСВ, тази функция се поема от парламента.

Първанов окачестви това като "откровено пренасяне на мнозинството от Народното събрание в ЦИК". "Това не може да се характеризира по друг начин освен като нов опит да се наруши балансът на институциите. Казвам го без никаква нотка на ревност, но с ясното предупреждение, че мнозинството поема много тежка отговорност с подобно свое действие", заяви той.

Президентът посочи още, че въпреки неговите апели, измененията в законите се приемат на финалната права, когато дори и позитивни моменти не можели да бъдат превърнати в реалност. За пример той даде предложението да падне границата за избор на кметове - от 500 души на 250 души за населено място.

Пак в тази връзка държавният глава заяви, че вижда нервност в управляващото мнозинство, откъдето непрекъснато го питали кога ще обяви точната дата за местните избори тази есен. Ще я кажа, когато се приемат законите, защото не знам какво ще ми постановят от парламента, коментира Първанов.

Държавният глава се активизира в социалната тематика

След като днес обяви ветото си върху промените в Семейния кодекс, пред медиите президентът не изключи възможността, че може да стори същото и с промените в Кодекса за задължително обществено осигуряване, приети от парламента вчера.

От БСП и от СДС оспориха продължаването на правото на държавните чиновници, офицерите от МВР и МО, както и магистратите, да не плащат личните осигурителни вноски, а това да е за сметка на бюджета.

По повод на социалния кодекс Първанов заяви, че при прегледа на промените ще се произнесе и по-цялостно по въпроса за пенсиите и социалната политика на кабинета, защото имало неща, предизвикващи широк обществен дебат. Като пример Първанов посочи точковата система, въведена преди няколко години, за която БСП отдавна настоява да отпадне.

Докато досегашните срещи на Първанов с журналисти акцентираха най-вече върху неуспехите в икономическата политика на НДСВ, днешните критики бяха концентрирани в социалната сфера. Една от вероятните причини е развихрилия се в рамките на тази седмица спор между президента и управляващи за опрощаването на наддадени пенсии. "Не мога да приема бюрократичното равнодушие и на чиновници, и на представители на властта, в това число и от министерството. И още нещо - намирам за крайно непочтено да се противопоставят различни социални и възрастови групи", посочи Първанов и даде за пример лансираната от социалното ведомство теза, че за да се опростят взетите в повече пенсии от около 1500 души, парите трябва да се вземат от другите около 2,5 млн. пенсионери.

Отново в социалния контекст, държавният глава обвини управляващите, че променят закони не в полза на гражданите, а в полза на чиновниците. За пример даде измененията в закона за държавната собственост, върху които също наложи вето. Според него законът бил създаден с мисълта да облекчи работата на администрацията и в същото време да затрудни максимално гражданите.

Президентът похвали Кунева, пасува за Паси

Още през есента парламентът трябва да се концентрира върху промените в конституцията, свързани със съдебната власт, повтори Първанов. Само преди дни министър Кунева предупреди, че без тях не може да затворим глава "Правосъдие и вътрешни работи" с ЕС. Освен приключването на преговорите по тази глава, трябва да се замислим какъв ще бъде записът за съдебната власт в предстоящия годишен доклад на Европейската комисия, което е изключително важно, добави днес Първанов и напомни, че докладът ще предопредели дали ще постигнем целта си да приключим преговорите през 2004 година.

Държавният глава отказа да направи коментар на двугодишното управление на кабинета "Сакскобургготски". Темата била достойна за семинар, но той предпочитал да се ограничи до отделни аспекти на политиката. Твърде лаконично Първанов заяви, че засега не се е случило нищо, което да промени мнението му за неуспех на приватизационната политика на правителството. В същото време имало и позитивни моменти, като запазената макроикономическа стабилност.

Президентът не спести похвалите си за външната политика и най-вече за постигнатото на срещата на ЕС в Солун, като специално поздрави министъра по европейските въпроси Меглена Кунева. Като удовлетворителен резултат определи и позитивния доклад на НАТО за капацитета на България да защитава класифицираната информация. Имало положителни отзиви за хода на реформата в армията, както и за взаимодействието между българските и службите на НАТО.

"Правителството може и трябва да бъде поощрено в неговите усилия да търси убедителни решения на външнополитическите ни проблеми", заяви Първанов, но с добавката, че именно външните успехи трябва да мотивират управляващите да бъдат по-взискателни във вътрешнополитически план.

Президентът се похвали, че с МВнР е постигнал съгласие по 8 нови назначения на посланици, но отказа имена с мотива, че агреманите им още не били факт.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: