Първанов започва консултации за датата на парламентарните избори

Президентът Георги Първанов ще насрочи консултации с парламентарно представените политическите сили за датата на парламентарните избори догодина.

На среща с ръководството на ПГ "Новото време" президентът се е обявил за по-ранно провеждане на изборите, преди месец август, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Георги Първанов е обърнал внимание, че датата на изборите зависи от правилата за провеждане на предизборна кампания, които предстои да бъдат приети от парламента.

Според президента, всички промени в избирателното законодателство трябва да бъдат приети най-малко шест месеца преди датата на изборите, за да се осигури необходимото време за подготовка и провеждане на нормален избирателен процес, се посочва в съобщението на президентския прессекретариат.

Според ПГ "Новото време" предстоящите парламентарни избори трябва да се състоят преди 15 юли 2005 г., каза председателят на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски след срещата с президента Георги Първанов.

От ПГ "Новото време" смятат, че законодателните промени трябва да са готови три месеца преди парламентарните избори, каза Мирослав Севлиевски.

Преди месец Съюзът на свободните демократи (ССД) на Стефан Софиянски предложи с промени в конституцията да се запише, че парламентарните избори в България се провеждат на всеки четири години в първия почивен ден на месец юни.

Секретарят на ССД и депутат от ПГ на НДСВ Диляна Грозданова аргументира идеята с това, че избори през юли и август намаляват избирателната активност.

Срещу идеята за фиксирана дата се обявиха всички парламентарни сили, консенсус има и за това изборите да не са през август заради опасения от "жетварски вот".

Представителите на "Новото време" са изложили вижданията си за необходимостта от въвеждането на мажоритарен елемент в избирателната система. Държавният глава е припомнил своята позиция за ползата от смесената избирателна система и е подчертал, че законът трябва да даде гаранции срещу прекаленото раздробяване на представителството в Народното събрание и за недопускане на корупция по време на изборите.

Представителите на "Новото време" и президентът са се обединили около разбирането, че е необходима нова правна уредба на политическите партии, която да гарантира както тяхната представителност, така и прозрачността при финансирането им.

Въпросът за референдум за членството на България в ЕС също е бил дискутиран на срещата при президента, който пръв лансира идеята за подобно допитване до народа още в началото на годината. Общо е било мнението за необходимостта от провеждането на референдум за членството на България в ЕС, както и за това датата на референдума да бъде "равно отдалечена от парламентарните и президентските избори", каквато формулировка наложи Първанов.

Президентът настоя референдумът да е през 2006 година. Депутати от НДСВ лансираха идеята еврореферндумът да е едновременно с парламентарните избори през 2005 година, за да се спестят пари. БСП и ДСБ ги заподозряха, че искат да си повишат резултата по този начин. От Новото време посочиха, че един национален приоритет като членството в ЕС ще се партизира, ако съвпадне с парламентарни или президентски избори.

Новото време и ДПС също се обявиха против обвързването на вота и допитването.

Още от България