Първанов заподозря, че протестът се измества към нов десен проект

Според него в патовата ситуация трябва ГЕРБ да се върне в парламента

Първанов заподозря, че протестът се измества към нов десен проект

Явно някой иска да измести тръгналия спонтанно и граждански, но политизирал се, протест към един нов десен проект. Това коментира в неделя пред ТВ7 президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов, който след като не успя да реализира собствения си партиен проект се върна в БСП и е член на Националния съвет на партията.

 

Той изрази мнение, че говорителите на новия десен проект хвърлят сянка върху протеста. Първанов смята, че за разлика от протестите срещу Виденов, сега няма достатъчно силни мотиви, за да се иска оставката на един кабинет, работил няколко месеца.

 

Според бившия държавен глава кабинетът "Орешарски" е свършил не малко работа за краткото време на власт и политическия натиск, на който е бил подложен. "Правителството си върши работата. Това е едно относително работещо правителство, но не се създава функциониращата обстановка", каза Първанов.

 

Според него проблемът е в това, че няма диалог и вината е както на подкрепящите правителството партии, така и на протестиращите. "Протестиращите не търсят диалога, но там е изходът. Да представят своя пакет от предложения", коментира Първанов. Той добави, че не е от хората, които подценяват протеста, но и не смята, че той има перспектива по начина, който се развива.

 

По думите на Първанов въпросът не е само правителството да "устиска", но и да получи такова доверие, че да може да предприеме непопулярни мерки. Той обаче има опасения, че кабинетът може да бъде пробит и отвътре, в парламента, откъм тила.

 

Като безпрецедентни определи той изявленията на посланиците на Франция и Германия у нас, призоваващи властта да чуе гражданското общество в България. Според "менторско и назидателно поведение не е съюзническо, като подход".

 

В прогнозата си за ситуацията Първанов каза, че всичко е възможно, като основните фактори са характерът, волята и устойчивостта на мнозинството и разума на улицата. "Ако тя избухне, ще се предизвикат нови избори, но никой не печели. Има ли избори на септември, ще има и през май", смята бившият президент.

 

Той посочи, че ситуацията е патова, но точно в такава ситуация си личат лидерите. "Трябва да се направи необходимото да се върнат ГЕРБ в парламента. Управляващият трябва да има инициативата", каза още Първанов.

 

Бившият лидер на БСП не подмина и темата за сегашното управление на левицата. Той посочи, че снишаването на "Позитано", за да мине бурята, е грешка, защото това просто няма да се случи. Първанов също така смята, че кадруването в БСП се осъществява от един тесен приятелски кръг, около председателя Сергей Станишев.

 

"Всички скочиха за две-три номинации във властта, но на конгреса на БСП бяха подбрани хора, верни на председателя. Кадърни, млади хора, бяха извадени. За това беше измислена тезата за експертното правителство, за да може някой със шушу-мушу да го реши", посочи президентът.

Споделяне

Още от България