Първанов заподозря "икономическа коалиция" между БСП и ГЕРБ

Подкрепата на ДПС за мен не може да бъде индулгенция за сегашните им прегрешения

Първанов заподозря "икономическа коалиция" между БСП и ГЕРБ

Лидерът на Движение АБВ и президент от 2002 г. до 2012 г. Георги Първанов заподозря в икономическа коалиция между политическите противници ГЕРБ и БСП. "Мен ме интересува кой от ръководството на БСП е осъществявал бизнес проекти при управлението на ГЕРБ, дали е имало икономическа коалиция помежду им”, попита той в събота пред бТВ.

Първанов обаче не пожела да разкрие повече подробности с аргумента, че те могат да бъдат получени с питане по Закона за достъп до информация. Той основава твърденията си на "публични признания” и на това, че хора, които са били на ключови позиции при кабинета "Борисов”, сега продължават да стоят на влиятелни постове. "Играчите се запазват, променят се само партиите”, констатира Георги Първанов и припомни размяната на обвинения между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и депутата от ДПС Делян Пеевски, от чиито обяснения стана ясно, че двамата вероятно са замесени в търговия с влияние на най-високо ниво в съдебната система и "разпъване на медийни чадъри”.

"Вижте характера на разговорите между Пеевски и Цветанов, колко ли са обсъждали как да се разправят с политическите си опоненти”, посочи Първанов, като допълни, че в момента се води най-тежката компроматна война от началото на прехода. "Аз съм преминал през няколко, но това в момента е несравнимо”, сподели той.

Лидерът на АБВ не отстъпи от основните си критики към БСП, които посочи и като мотив за размразяване на собствения си политически проект и самостоятелно участие в изборите за Европейски парламент – зависимостта на ДПС.

"Ежедневно сме свидетели на съмнителни назначения – там където малката партия в коалицията налага своята воля, защото няма коалиционно споразумение, няма разпределение на сферите на влияние”, подчерта Първанов.

Той призна, че в началото на прехода ДПС е имала т. нар. „бастиони” в цели региони с мюсюлманско население, но те са били формирани на електорален принцип. "В момента има региони, в които няма мюсюлманско население, а квотите пак минават през ДПС. Това е дебалансиране на управлението на страната в полза на малкия коалиционен партньор. Отговорът на въпроса кой позволява това е по детински прост и той е – големият коалиционен партньор”, разкритикува още Първанов.

Няма да отрека подкрепата на ДПС

Президентът каза, че "няма никакви отношения” с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но не отхвърли категорично тезата на бившия лидер на ДСБ и премиер Иван Костов, според когото лидерът на АБВ критикува Делян Пеевски, но не гори мостовете към ДПС.

Той само обясни за пореден път позицията си, че някогашната подкрепа в негова полза от ДПС на втория тур на президентските избори през 2001 г. не може да бъде индулгенция за настоящите прегрешения на движението. "Не съм бил зависим, но аз няма да отрека подкрепата, която са ми дали, коректността го изисква. Но това не може да бъде индулгенция за сегашни прегрешения на ДПС. Ако те грешат, ще бъда критичен. Ако аз съм непоследователен и безотговорен, нека звучат критиките на моите опоненти”, обясни Георги Първанов.

Той отрече да е "архитект” на Тройната коалиция и заяви, че е участвал във формирането на кабинета "Станишев”, доколкото са му позволявали конституционните му правомощия на държавен глава. Все пак Първанов призна за предложението за формулата 8:5:3, както бяха разпределени министерските кресла между партньорите от БСП, НДСВ и ДПС. „Не може обаче в областните управи и министерствата да действа същата формула”, подчерта той.

Първанов отново критикува управляващите партии за това, че политическите решения се вземат извън централите им. "Миналата година в разгара на протестите след назначението на Пеевски за председател на ДАНС Националният съвет на БСП се събра един-два пъти за четири-пет месеца. Навремето през 1997 г. се събирахме през ден. Има пълно незачитане на партийната структура”, категоричен бе Първанов.

Бившият президент отговори на критиките, отправени към стила му на лидер в АБВ, който вече бившият член на формацията Нидал Алгафари определи като авторитарен. "Когато се правят избори, трябва някой да командва парада, аз поех тази отговорност на плещите си. Ивайло Калфин изнася европейския дебат в кампанията на плещите си”, обясни Първанов, но не коментира дали наистина в редиците на формацията отсъства дебат, както твърдеше през седмицата Алгафари.

„80% от листата е готова, но ще я обявим след подреждането”, обяви лидерът на АБВ и с футболна метафора обясни, че позициите в листата ще зависят от това „кой кого пази” или с други думи – от подреждането на конкурентните листи. "Пазим всички състезатели на терена, борим се за гласове от няколко спектъра, борим се за гласове с ГЕРБ, даже с Реформаторския блок”, допълни Първанов.

В заключение той не обясни дали АБВ ще се превърне в партия, като обясни, че засега движението се развива като гражданска коалиция с членове, които дават формално основание за регистрация. "Няколко партии участват, но няма да ги спомена, докато нямаме коалиционно споразумение”, каза още Георги Първанов.

Споделяне

Още от България