Първанов защити проекта "Белене" и призова бързо да се работи по него

Георги Първанов

АЕЦ "Белене" е един много печеливш проект, но времето е изключително важно, каза в Плевен пред журналисти президентът 2002-2012 г. Георги Първанов. Той участва в дискусия под наслов: "За национално съгласие по развитието на българската енергетика като основен приоритет”.

"Обявената буквално в последните дни нова ядрена централа във Великобритания ще струва 18 милиарда паунда. Сравнете го с базата, върху която ще се развива строителството на "Белене” и ще видите, че това продължава да е един много печеливш проект, но времето е изключително важно. Аз неслучайно завърших своето заключително слово (на форума - бел. ред.)с тезата, която е и призивна, няма време!", каза Георги Първанов, цитиран от "Фокус".

"Позиция, която е професионално, експертно издържана, е за ядрената енергетика, за разширяване на газопреносната мрежа, включително и за нашия собствен добив, за търсенето и развитието на интелигентни мрежи в развитието на енергетиката", каза още Първанов.

"Ако ние своевременно, бързо не решим въпроса, тоест не дадем ход, "зелена улица” на новата ядрена централа "Белене”, наистина ни чака един енергиен микс, който няма да е добър с оглед на бъдещата цена и за потреблението и за бизнеса. Така че друга алтернатива няма", обобщи предшественикът на Плевнелиев.

Той се обяви и за търсенето на нов подход към професионалното ръководство на енергийните структури, на дружествата на монополите. "Защото голяма част от причините за проблемите в нашата енергетика идват от партизирането и от лобизма, който има в този сектор вече, бих казал, по време на целият преход", каза Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес