Първанов защити Цацаров за ЦУМ-гейт и се усъмни, че Дончев искал да го ползва като "бухалка"

"Той не е ли някакъв жулик", питали го в Москва за шефа на "Овергаз"

Първанов защити Цацаров за ЦУМ-гейт и се усъмни, че Дончев искал да го ползва като "бухалка"

Президентът (2002-2012 година) Георги Първанов защити главния прокурор Сотир Цацаров от критиките срещу него, провокирани от разкритията на бизнесмена Сашо Дончев за срещата им, организирана от функционера на БСП Георги Гергов, станала известна като ЦУМ-гейт.

Подобно на самия Гергов, лидерът на АБВ свали всякакви съмнения от главния прокурор и опита да дискредитира версията на Дончев, разказвайки, че в Москва научил руската дума "жулик" (мошеник – бел.ред.), която била използвана по адрес на собственика на "Овергаз".

"Той не е ли някакъв жулик", бил питан Първанов, с което Москва показала отношението си към българския бизнесмен, разказа политикът пред бТВ в сряда.

Първанов отхвърли твърдението на Дончев, че заедно с руския президент Владимир Путин преди години искали да наложат свой представител в борда на "Овергаз".

"Това е нелепо. Дончев има проблеми в Москва не отскоро и опитва да прехвърли вината на здравата глава. Дали ще е Първанов, Цацаров или който и да било", каза Първанов, уточнявайки, че по тази тема имал само една цел – да премахне посредниците при доставките на газ.

Според него срещата между Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров в кабинета на Гергов е пример за задкулисие и паралелни действия – подход, заради който той преди време напуснал БСП.

Първанов обаче демонстрира, че няма никакви съмнения в действията на главния прокурор, подчертавайки, че по-важно от формата на срещата било съдържанието на разговора и това дали Дончев е искал да ползва държавното обвинение като "бухалка". Теза, която напълно съвпада с версията на самия Цацаров за срещата.

Както е известно, след като Дончев обвини главния прокурор, че го е заплашил заради политиката на издавания от него в. "Сега" и заради съмненията му, че бизнесменът има отношение към телевизия BiT и партията "Да, България", Цацаров излезе с контраобвинение за натиск. Според неговата позиция Дончев искал да повлияе на проверка в КЕВР, за която впоследствие стана ясно, че е образувана по сигнал срещу шефа на "Овергаз".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?