Първата българска кола ще бъде представена нпрез октомври на авто изложението във Франкфурт

През октомври на международното автомобилно изложение във Франкфурт ще бъде представена първата кола "Made in Bulgaria", съобщи пред БТА заместник-министърът на икономиката Милен Керемедчиев през втория ден на тридневно му работно посещение във Франция.

Заместник-министърът се срещна с българския изобретател Румен Антонов, който живее във Франция. До 1 април ще бъде изработен прототипът на шасито за първата луксозна и изцяло българска кола. Прототипът ще се прави в България.

Румен Антонов се е спрял на три фирми - пловдивските "Димекс" и "V&RUS" - Пловдив и "Компания за Инженеринг и развитие" в Добрич (бившата "Маяк"). Кой ще е производителят на шасито ще бъде обявено от него на 21 февруари, когато се очаква изобретателят да пристигне в България.

Вицепремиерът Николай Василев и заместник-министърът на икономиката Милен Керемедчиев се срещнаха с Румен Антонов през декември миналата година. Тогава изобретателят съобщи за намерението си да създаде първата българска кола. Преди няколко години Румен Антонов направи автоматична скоростна кутия, чийто лиценз за производство бе откупен от "Хонда".

Милен Керемедчиев е във Франция за срещи с представители на автомобилния концерн "Пежо-Ситроен". Той обсъжда възможностите за производството на авточасти в български предприятия.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?