Първата есенна буря създаде проблеми в цялата страна

Първата по-сериозна от началото на есента дъждовна буря създаде редица проблеми в цялата страна, съобщиха от “Гражданска защита“ във вторник. В почти всички населени места, през които мина студеният фронт, бяха изпочупени клони и паднаха цели дървета, уличната канализация не можеше да поеме излелия се дъжд, в някои селища бяха скъсани жици от електромрежата. Вятърът затвори черноморските ни пристанища във Варна и Бургас и отнесе покриви, ламарини от строителни конструкции и рекламни пана. В повечето области на страната са нанесели материални щети от ураганния вятър и проливния дъжд

Екипи от полицията, "Гражданска защита" и НС "Пожарна безопасност и спасяване" работят в засегнатите райони.

Броят на сигналите за причинени щети в страната е около 50, като само в София са регистрирани над 25 обаждания за проблеми с паднали ламарини и рекламни пана, както и за счупени клони, което наложи сформирането два допълнителни спасителни екипа за отстраняване на щетите от силния вятър в различни части на столицата. Край Клиниката по неврология и психиатрия "Свети Наум" на бул. "Пенчо Славейков" автомобил бе затиснат от паднало дърво. Дърво падна и над кола с човек в нея в курорта “Константин и Елена“.

В столицата рекламно пано се сгромоляса върху тролейбусната мрежа, което да известно време блокира движението при кръстовището на Софийския университет “СВ Климент Охридски“

Преминалата над Пазарджик буря остави зад себе си прекършени дървета, едно от които скъса електропреносната мрежа на тролейбусния транспорт. Екипи работиха по отстраняването на дънери от пътя от Монтана към Берковица и София, през прохода "Петрохан".

Спасителна група от Перник е отводнила участъци от различни улици, където шахтите на канализацията бяха затлачени от обрулените от силния вятър листа и клони. Възлови кръстовища и улици м ниската част награда бяха под вода. Каналът, излизащ от хвостохранилището на ТЕЦ "Република" в района на квартал "Куциян", е прелял. Екипите на Гражданска защита реагирала и на сигнали за паднала мазилка на сгради.

В Габрово бяха наводнени мазета и приземни етажи.

В Добрич започваха да отстраняват превантивно изгнили дървета и сухи клони.

Село Янково, община Смядово, остана без ток заради авария, причинена от силния вятър, съобщиха от Областния съвет за сигурност. В ранните следобедни часове спря електричеството и в три други села на същото община, но захранването е възстановено.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?