Първата френска дама ще остане действащ журналист

Валери Трирвильор

Приятелката на френския президент Франсоа Оланд - Валери Трирвильор, ще продължи да работи за списание "Пари мач", където ще пише статии за културата, предаде Франс прес в понеделник.

Главният редактор на изданието Оливие Роаян поясни, че с Валери Трирвильор са обсъдили нейното журналистическо бъдеще и след като тя изразила желанието си да работи се стигнало до решението тя да публикува два-три пъти месечно критики за книги, интервюта на културни теми и ще прави коментари, които ще подписва.

 

Валери работи като политически коментатор в "Пари мач" от 1989 г. Бъдещето ѝ в изданието беше дълго време обект на спекулации още преди Оланд да встъпи в длъжност и предвид новата ѝ роля на първа дама на Франция.

 

Миналата есен, когато Оланд беше определен от френските социалисти за кандидат за президент, "Пари мач" обяви, че приятелката му няма да може да участва повече в редакционните оперативки и тя започна работа от вкъщи.

 

През март Трирвильор написа в Туитър гневно послание срещу "Пари мач", след като на корицата му се появи нейна снимка.

 

Валери работи освен това и за новинарския канал "Директ 8". До октомври миналата година тя беше водеща на политическа емисия там.

 

Няколко членове на новото френско правителство също са обвързани с журналистки, припомня Франс прес. Министърът на съживяването на промишлеността Арно Монтбур има връзка с журналистката Одри Пюлвар, която работеше в държавното радио "Франс ентер". Емисията ѝ обаче беше спряна от медията.

 

Министърът на заетостта Мишел Сапен и на образованието Венсан Пейон също са женени за журналистки, които работят в печатни издания. Неотдавна френският Национален синдикат на журналистите ги призова да се разграничат от отразяването на събития, в които могат да смесят личните с обществените си отношения и заради които биха могли да бъдат обвинени в конфликт на интереси.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?