Първата група от антарктическата експедиция дебаркира на остров Ливингстън

Първата група на 23-ата национална антарктическа експедиция успешно е дебаркирала на полярната ни станция "Св. Кл. Охридски" на о-в Ливингстън, е съобщил по сателитния телефон командирът на базата инж. Йордан Йорданов. Това се казва в съобщение, изпратено до БТА от директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

80 на сто от постройките са под двуметрова снежна покривка и предстои усилена физическа дейност, за да може базата да работи нормално. Няколкометрова снежно-ледена стена по бреговата линия е възпрепятствала разтоварването на контейнера с многофункционалната машина "Маниту" и колегите от чилийския кораб "Ахилес" са отложили операцията за януари, е казал инж. Йорданов.

В сряда от чилийското пристанище Пунта Аренас на Магелановия проток с испанския военен кораб "Есперидес" отплава и втората група, която ще пристигне на базата след 3-4 дни.

Третата група, в състава на която ще са проф. Христо Пимпирев и алпинистите Николай Петков, Дойчин Боянов и Александър Шопов, ще замине от София на 10 декември.

Споделяне

Още от България