Първата група работили за САЩ афганистанци пристигна в Америка

Първата група работили за САЩ афганистанци пристигна в Америка

Група афганистанци, работили за САЩ в Афганистан, пристигнаха днес на американска територия, придружавани от семействата си, съобщи президентът Джо Байдън, цитиран от Франс прес.

Операцията цели да ги защити от възможни репресии на талибаните след изтеглянето на международните войски.

"Днес е важен етап, ние продължаваме да изпълняваме обещанието си към хилядите афганистанци, служили рамо до рамо с американски войници и дипломати в Афганистан през последните 20 години", се казва в изявление на президента на САЩ.

С първия самолет, пристигнал снощи, са пътували около 200 души.

Байдън подчерта, че това са само първите пристигнали и се очакват множество други. Вашингтон работи бързо, за да гарантира сигурността на афганистанците, работили за неговите сили, увери американският президент.

Очаква се пътниците да бъдат подложени на медицински прегледи във военна база, където ще бъдат завършени и административните процедури преди допускането им в страната, съобщи служител на Съвета за национална сигурност на Белия дом. Той подчерта в изявление за медиите, че всички те са били подложени на строги проверки, проведени от разузнавателните служби, Държавния департамент и Министерството на вътрешната сигурност.

Общо 2500 афганистанци, работили за САЩ, предимно като преводачи за армията, са преминали до момента всички етапи за издаване на специална имиграционна виза. Според някои оценки броят на работилите за американската армия афганистанци, които могат да получат такава виза, е около 20 000, с което броят на афганистанците, които може да напуснат страната, може да достигне 100 000, като се отчитат и членовете на семействата им, отбелязва АФП.

Окончателното изтегляне на около 10 000 войници от НАТО, включително 2500 американци, започна през май и е почти приключило. Според Байдън се очаква то да завърши преди края на август.

Талибаните започнаха офанзива по всички направления и през последните три месеца завзеха обширни територии, особено в селските райони. Силите на правителството в Кабул оказват слаба съпротива и е възможно да се стигне до победа на талибаните и връщането им на власт. Те управляваха страната от 1996 до 2001 г., когато бяха прогонени от международна коалиция, водена от САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?