Първата къща, отпечатана с 3D принтер, бе пусната в експлоатация в Германия (видео)

Първата къща, отпечатана с 3D принтер, бе пусната в експлоатация в Германия (видео)

Министърът на строителството на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия Ина Шаренбах официално откри първата жилищна сграда в Германия, построена с 3D принтер, в Бохум. Тя похвали пилотния проект, наричайки го "модел за подражание", предаде "Дойче веле".

Новият метод на строителство обещава спестяване на време и "оптимизиране на строителните процеси". Предвид липсата на квалифициран персонал в бранша, този метод, според експерти, има много предимства, особено при избора на необичайни архитектурни форми за новите обекти.

Къщата е двуетажна, с жилищна площ 160 квадратни метра. 3D принтерът е използвал дюза по време на строителството, за да нанесе специален хоросан и бетон на слоеве. Според германски служители принтерът може да построи един квадратен метър жилище за пет минути.

Според "Шпигел" федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия е финансирала проекта с инвестиция от около 200 000 евро, предаде БГНЕС.

Други страни, като САЩ и Белгия, също имат опит в изграждането на жилища с помощта на 3D принтер.

Този метод на жилищно строителство значително ускорява и опростява всички процеси. Би било особено полезно при изграждането на евтини, достъпни жилища за всички слоеве от населението, предвид недостига им в цяла Германия. Трябва обаче да се гарантира, че новите сгради са с високо качество и устойчиви, като тези, построени по традиционните методи.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?