Първата колона мигранти в Мексико възобнови придвижването си към САЩ

Първата колона мигранти в Мексико възобнови придвижването си към САЩ

Първата колона мигранти, повечето от Хондурас, възобнови придвижването си в Мексико към САЩ, поемайки по опасен маршрут през район, където действа организираната престъпност, предаде Франс прес.

В колоната има около 4000 мигранти, които във вторник спряха за почивка в град Хучитан в южния мексикански щат Оахака. Малко по на юг втора колона от около 2000 централноамериканци продължава движението си в щата Чиапас на границата с Гватемала.

Тези колони предизвикаха гневната реакция на президента на САЩ Доналд Тръмп, който обяви, че може да разположи до 15 000 войници по границата с Мексико, за да ги спре. Първата колона, която потегли на 13 октомври от Хондурас, днес е на около 1400 км от САЩ.

Първоначално тази група трябваше да ползва десетки автобуси, наети от шефове на частни фирми, но в последния момент повечето автобуси не бяха предоставени.

"Правителството (на Мексико) оказа натиск на ръководителите на фирмите да не ни дават транспортни средства. С други думи, принуждават ни да продължим пеша", каза говорителката на НПО "Пуеблос син фронтерас" (Народи без граници) Джина Гарибо.

Организаторите са били принудени да променят маршрута си. Най-прекият и подходящ за пешеходци път обаче минава през опасния щат Веракрус, където има висок риск от прояви на насилие от организирани престъпни групировки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?