Първата най-важна задача е цифровизацията на БТК*

БСП и ОДС не подкрепят сделката, според тях тя не е изгодна за България. Продажбата на БТК беше очаквана развръзка, коментираха от НДСВ. Никога не сме били против приватизацията на БТК, но сделката можеше да бъде още по-добра, казаха от ДПС.

Иван Иванов от ОДС разкритикува липсата на гаранции за допълнителните инвестиции, обещани от "Вива венчърс", тъй като в решението на Агенцията по приватизация се сочи, че 300-те млн. евро са по преценка на компанията -инвеститор. Позицията на ОДС е, че сключената сделка е крайно неизгодна за България.

БСП не може да подкрепи тази сделка, защото тя е неизгодна за хората, заяви и депутатът от левицата Петър Мутафчиев. Защо ВАС стигна до това решение, попита Петър Мутафчиев в пленарна зала и добави - защото правителството допусна грешки и подписа договора на такава ниска цена. Според него не е виновен този, който е взел баницата, а който му я е дал. Колегата му Петър Димитров определи сделката като най-сериозно планираната измама. Съдебната система не е приватизиращ орган, това е преклонената глава на правителството пред съдебната система, заяви Димитров.

Председателят на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров от НДСВ изказа удовлетворение от постигнатите подобрени параметри по сделката. Продажбата на БТК беше очаквана развръзка, такава е позицията на Върховния административен съд, потвърдена в повече от десет негови решения и нямаше друг избор, посочи Димитров. Според него БТК изостава доста сериозно от конкуренцията и ако не бъдат предприети сериозни мерки, нейното финансово състояние ще се влошава всяка година. Решаването на този проблем е от компетентността на сериозен инвеститор и се надявам, че компанията ще бъде оздравена, преструктурирана и жизнеспособна, допълни той.

Фактът, че вече има сделка е добра новина, друг е въпросът на каква цена и времето ще покаже дали сме избрали най-добрия купувач, заяви пред mediapool.bg заместник-председателят на парламентарната комисия по икономическа политика Юнал Тасим. В парламента депутатите от ДПС запазиха мълчание.

Според него спорът за това дали да има сделка или не е бил решен от съда. По думите на Тасим, ДПС винаги е било за приватизацията на БТК и на другите големи дружества, но съвсем друг бил въпросът, че сделката можела да бъде още по-добра.

Споделяне

Още от Бизнес