Първата отсечка на магистрала “Струма” готова до края на годината

Първата отсечка от магистрала “Струма” от Долна Диканя до Дупница ще е готова до края на годината, съобщи министър Лиляна Павлова в парламента.

Строител на 17-километровия участък е консорциум “Струма 1” с водещ партньор италианската “Импреза”. В него влизат още българските "Главболгарстрой" и "Пътстрой 92". Това е магистралният участък, при който на търга беше постигната най-ниската цена за километър – 1.78 млн. евро. За сравнение най-евтиният участък от новопостроените на “Тракия” беше 1.9 млн. евро без ДДС.

Строителството на най-сложния участък от магистрала “Струма” през Кресненското дефиле е оставено за след 2014 г. Отсечката е разделена на три. Първият участък е от Благоевград до Крупник. Вторият е от Крупник до Кресна и третият от Кресна до Сандански.

Тунелът е в участъка от Крупник до Кресна и е с дължина 13 км. За сравнение почти толкова дълъг е тунелът под Босфора, който се строи в момента."Тунели от такъв размер не са рядкост, има построени, сега ще се решава и каква ще е дълбочината и височината на този тунел", обясни Павлова в отговор на въпрос на депутата Иван Иванов от Синята коалиция.

Той постави няколко въпроса, свързани с безопасността при строежа на подобен тунел. "При един такъв тунел стои проблемът за много жертви при евентуален терористичен акт, също така проблемът за набавянето на необходимите средства за изграждането на такъв огромен тунел", коментира Иванов. Според него това са важни въпроси, за които трябва да се помисли преди реализирането на този проект.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес