Първата партида руска ваксина срещу коронавируса била пусната в обращение

Първата партида руска ваксина срещу коронавируса била пусната в обращение

Първата партида от ваксината срещу новия коронавирус, наречена "Спутник V", е пусната в обращение за гражданите. Доставката на препарата в регионите на Русия се очаква в скоро време, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на руското министерство на здравеопазването.

"Първата партида от ваксината за профилактика на новата коронавирусна инфекция, наречена "Спутник 5 или "Гам Ковид Вак" и разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамелей" към министерството на здравеопазването, премина през необходимите изпитания за качество в лабораториите на Росздравнадзор (Федералната служба за надзор в здравеопазването) и е пусната в гражданско обращение. В близко време се очаква доставката на първите партиди от ваксината в регионите", се казва в съобщение на здравното ведомство.

Преди това руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко поясни, че под гражданско обращение се разбира на този етап ваксиниране на населението от рисковите групи, в частност учители и медици, което ще протича паралелно с пострегистрационните клинични изследвания.

На 11 август Русия първа в света регистрира ваксината срещу коронавируса, която бе кръстена "Спутник V". Тя премина през клинични изпитания през юни и юли. На 15 август министерството на здравеопазването съобщи, че е започнало производството на препарата, припомня ТАСС.

Ваксината обаче е едва в началото на задължителния заключителен етап при разрабатвонето на такива медикаменти – широкообхванатни клинични изпитания.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус