Първата помощ за гръцките банки трябва да бъде отпусната преди тест за устойчивост

Първата помощ за гръцките банки трябва да бъде отпусната преди тест за устойчивост

Гръцките банки трябва да получат първа капиталова инжекция от около 10 милиарда евро скоро след като бъде постигнато споразумение за финансова помощ, преди Европейската централна банка (ЕЦБ) да извърши тест за устойчивост. Това заяви източник от еврозоната, цитиран от Ройтерс.

Източникът, пожелал да не бъде назован, посочи, че банков текст може да не бъде приключен преди октомври, но призна, че гръцките банки се нуждаят спешно от капитал, за да нормализират операциите си. Така че първоначална сума може да бъде одобрена преди ЕЦБ да успее да направи оценка за общата сума, която всъщност е необходима.

Това изказване предполага, че европейските представители гледат благосклонно на гръцките планове да се получи финансиране за банките колкото може по-скоро, най-късно преди края на годината.

Атина иска да смекчи капиталовия контрол, въведен в края на юни, ограничаващ тегленията до 420 евро седмично за клиентите на банките.

Гърция иска също така да избегне необходимостта от рекапитализация да продължи до 2016 година, когато новите норми на ЕС ще изискват облагане с такси или орязване (haircut) на сметки на големи вложители, включително компании.

ЕС предполага, че гръцките банки може да имат нужда от 10 до 25 милиарда евро, но крайната сума зависи от тестовете за устойчивост и оценка на качеството на активите.

Източникът отбеляза, че провеждането на тези проверки ще бъде ускорено.

Атина и международните кредитори постигнаха неочаквано бърз напредък в преговорите по спасителната програма за 86 милиарда евро, като целта е да се постигне споразумение този месец и да се използват свежите пари за изплащане на заем на ЕЦБ на 20 август.

Друг източник посочи, че първоначалната вноска трябва да бъде достатъчно голяма, за да укрепи доверието и сума от около 10 милиарда евро се смята, че ще има психологически ефект.

Гръцкият фонд за подпомагане на банките инжектира 25 милиарда евро в четири основни банки - Националната банка, Пиреос (Piraeus), Юробанк (Eurobank) и Алфа (Alpha) през 2013 година в замяна на акции, а миналата година бяха събрани още 8 милиарда евро от чуждестранни инвеститори.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?