Първата трансплантация на глава вече е насрочена за края на 2017 г.

Канаверо смята да реализира плановете си за трансплантация на човешка глава

Първата в историята трансплантация на човешка глава от едно тяло на друго е насрочена за края на 2017 г. Подготовката за сложната и противоречива процедура вече е започнала - избрани са екипът, мястото и пациентът, съобщава британското издание "Индипендънт".

Противоречивата операция ще бъде извършена от италианския хирург Серджо Канаверо. Той е уверен в подхода, който е избрал, и смята, че може да извърши операцията за 36 часа.  Процедурата ще струва 11 милиона долара, съобщава Russia Today.

Екипът, който ще изпълни трансплантацията, се състои предимно от китайски хирурзи, а операцията ще се извърши в Китай, в медицинския университет "Харбин"., пише АФП. Пекин отдавна е остро критикувана заради практиката си да ползва органите на екзекутирани затворници без позволонието на близките им и на тях самите. Заради голямата численост на населението и слабото донорство там, нелегалната търговия с органи е процъфтяващ бизнес.

Пациентът, чиято глава ще бъде трансплантирана на чуждо тяло, е руснакът Валери Спиридонов. Той страда от рядко генетично заболяване, която с течение на времето унищожава мускулите му.

Планът включва светкавично отделяне на главите на пациента и донора и съединяването на главата на Спиридонов с тялото на избрания донор, който вероятно ще е затворник, осъден на смърт.

След операцията руснакът да бъде поставен в едномесечна кома, в която да му се инжектират лекарства, които да предотвратят отхвърлянето на главата, а също така мозъкът да понесе стреса от процедурата.

Критиците на подобна операция са убедени, че дори да оцелее руснакът, ще го сполети "нещо много по-лошо от смъртта" след толкова тежка операция.
 
Тъй като трансплантацията е без прецедент, специалистите нямат представа какъв ще е Спиридонов, ако някога се събуди. Досега са правени опити само с маймуни и кучета. Екипът на Канаверо уверява, че няма да изпълни операцията, ако установи, че е невъзможна, но засега са оптимисти. Италианският хирург от своя страна казва, че това е само първата стъпка от плана му - да постигне безсмъртието.

Споделяне

Още от Свят