Първата цветнокожа кандидатка за вицепрезидент на САЩ: Тръмп ни коства животи и прехрана

Демократите залагат на остри критики и визия за "големите проблеми" на страната

Камала Харис, сн. ЕПА/БГНЕС

Камала Харис официално бе номинирана от демократите за техен кандидат за вицепрезидент на САЩ. Петдесет и пет годишната сенаторка от Калифорния е първата цветнокожа жена, номинирана за този пост от някоя от двете големи партии в САЩ.

Тя отпадна на първичните избори на демократите за президент, но бе избрана миналата седмица от победителя Джо Байдън за негова подгласничка.

Харис изнесе реч в почти празна зала, намираща се близо до дома на Байдън в щата Делауер.

Тя призова избирателите да се обединят зад Байдън и да гласуват, въпреки тревогите заради пандемията и забавянията в пощите.

"Неспособността на Доналд Тръмп да бъде лидер ни коства животи и се отрази пагубно върху средствата ни за прехрана", каза Харис.

Тя добави, че споделя визията на Байдън за Америка, "където всички са добре дошли, независимо как изглеждаме, откъде идваме и кого обичаме".

"Сега имаме президент, който превръща трагедиите ни в политическо оръжие. Джо ще бъде президент, който превръща предизвикателствата пред нас в цел", каза още Харис.

Oбама с остри критики срещу Тръмп

В същото време бившият президент на САЩ Барак Обама във видеообръщение на Националния конгрес на Демократическата партия, излъчван на живо по Си Ен Ен, каза, че "Доналд Тръмп не бе на висотата на поста, който заема, и последиците са тежки - десетки хиляди жертви и милиони загубени работни места заради пандемията от коронавирус".

"Никога не съм очаквал моят приемник да приеме визията ми или да продължи политиките ми. Надявах се обаче, че Доналд Тръмп може да покаже някакъв интерес в това да вземе поста си на сериозно; че може би ще почувства колко тежък е този пост и ще почита демокрацията, която му бе поверена да се грижи за нея. Но той така и не го направи", каза Обама.

"Доналд Тръмп не изпълни ролята си, защото не може. И последиците от този неуспех са сериозни. Сто и седемдесет хиляди починали американци. Милиони загубени работни места", заяви бившият президент.

По думите му репутацията на САЩ по света е накърнена, а демократичните институции на страната са заплашени, както никога преди.

"Тази нощ ви моля да повярвате в способността на Джо и Камала да изведат тази страна от мрачните времена и да я направят по-добра", отправи призив Обама, който през 2009 г. встъпи в длъжност като първия чернокож президент на САЩ.

Джо Байдън, който бе номиниран от Демократическата партия за президент на САЩ, бе вицепрезидент на Обама по време на двата му мандата.

Хилари Кл;интън: Животът ви зависи от гласа ви

Гласувайте, сякаш животът и прехраната ви зависят от това, защото е така, каза Хилари Клинтън във видеообръщение на конгреса на Демократическата партия, излъчван на живо по телевизия Си Ен Ен.

Клинтън е бивша първа дама, бивш държавен секретар и първата жена, номинирана за президент от една от двете големи партии в САЩ. Тя загуби президентските избори през 2016 г. от Доналд Тръмп.

Клинтън заяви, че много хора са ѝ казвали през последните четири години как не са осъзнавали колко опасен е Тръмп и как искали да върнат времето назад и да гласуват.

"Е, това не трябва да са поредните избори, след които да повтаряме "щях, можех, трябваше", заяви тя.

Клинтън изрази увереност, че правилният избор за президент и вицепрезидент са кандидатите на Демократическата партия Джо Байдън и Камала Харис.

"Джо и Камала могат да спечелят 3 милиона гласа повече и пак да загубят. Вижте какво стана с мен", каза тя и призова американците да гласуват масово, "за да не може Тръмп да се промъкне и да открадне нашата победа".

Акценти от конгреса 

Представяйки политическите различия като апокалиптична заплаха за фундаменталната същност на страната, демократите вдигат залозите за ноември до степен, която надхвърля направеното от Хилари Клинтън по време на неуспешната ѝ кампания през 2016 г. Тогава тя определи Тръмп като неподходящ за президент, с което повечето гласоподаватели тогава бяха съгласни, но въпреки това някои от тях гласуваха за него, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Това, което демократите започнаха на националния си конгрес, не е класически дебат за бъдещата посока на страната, както партиите в миналото. Те не представиха аргумент за здравеопазване, данъци или външна политика, макар че споменават тези проблеми.

Вместо това програмата снощи се фокусираше върху големите проблеми, които досега политиците не успяваха да решат: насилието с използване на огнестрелни оръжия, имиграцията, климатичните промени, за кого работи икономика (и за кого не). Вместо дебати за посоката, в която ще се движи страната, демократите искат да превърнат това в избор за бъдещето и същността на Америка.

Те залагат, че това няма да бъдат избори, които зависят от конкретни моменти в тази или онази политика. Демократическата партия разчита, че предупрежденията, които не убедиха достатъчно хора през 2016 г., ще го постигнат сега, след като Тръмп управлява в продължение на четири години.

Както заяви бившият президент Барак Обама, "това, което направим през идните 76 дни, ще отеква през идните поколения", отбелязва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?