Първата в Лондон ислямска банка се открива през септември

През септември 2004 година в Лондон ще бъде открита "Ислямска банка на Великобритания", в която мюсюлманите ще могат да вършат работата си, без нарушават законите на исляма, пише в понеделник британското издание Индипендънт. "Ислямската банка" ще бъде първата британска банка, в която всички услуги отговарят на мюсюлманските правила.

Централата на "Ислямската банка" ще се намира в град Бирмингам, където живее една от най- компактните мюсюлмански общности във Валикобритания. Първият ѝ клон в Лондон ще е на улица Еджуей Роуд. След това се планира да бъдат открити клонове в Бирмингам и Лестър.

Напоследък британските банки започнаха да внедряват процедури, съобразени с мюсюлманските правила, но те са изцяло неислямски финансови институции.

По законите на исляма, на мюсюлманите е забранено да взимат и дават на заем пари с лихва. Във връзка с това правило, последователите на исляма не можеха да плащат покупките си постепенно, използвайки възможността за банков кредит. Сега купувачите - мюсюлмани ще изплащат вноските за стока, купена за тях от банката или ще плащат лизинга до момента на пълното изплащане на стойността на покупката без процентна надбавка. Клиентите на банката ще могат да откриват текуща сметка и да ползват дебитна карта.

Заради спазването на нормите, предписани от религията, банката няма да влага средствата на вложителите в компании, свързани с производство на алкохол и цигари, с развлекателната и порнографията.

Сътрудниците на банката предполагат, че към ноември 2004 година банкови операции в "Ислямската банка" могат да извършват жителите на всички страни чрез телефона и по пощата. До края на годината банката планира да започне провеждане на заложни операции, а в началото на 2005 година - обслужване на сметки по интернет.

Както пише Индепендънт, сега на територията на Великобритания по официални данни живеят 1,8 милиона мюсюлмани.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?