Първата жена в света с присадена матка е бременна

Туркиня на 22 години, която преди две години стана първата жена в света с присадена матка от починал донор, вече е бременна, съобщи Франс прес.

Лекарите са имплатирали успешно в матката на Деря Серт няколко ембриона, получени чрез оплождане "ин витро" със сперматозоиди от съпруга ѝ.

“Първоначалните тестове от последните две седмици съответстват на бременност“, съобщи професор Мустафа Юнал, главен лекар на университетската болница Акдениз в Анталия. “Пациентката е в добро здраве“, се казва още в съобщението на лекаря.

Деря Серт се е родила без матка и през август 2011 година стана първата жена в света с успешно присадена матка.

Първият опит за трансплантация на матка от жив донор, осъществен през 2000 година в Саудитска Арабия, е завършил неуспешно три месеца по-късно.

Успешното присаждане на матка през 2011 година, осъществено от екип от турски лекари в Анталия, възвърна надеждата на хиляди жени с подобен проблем. Според статистиките една на 5000 жени в света се ражда без матка.

Бременността на Деря Серт крие много рискове, но ако се развива нормално, младата жена трябва да роди с цезарово сечение два месеца преди нормалния термин, отбелязват турските

телевизии.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?