Първенци сме по растеж на кредитите в Централна и Източна Европа

В България се наблюдава най-силно увеличение на кредитите през последните три години в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/, сочи проучване на Банк Аустрия Кредитанщалт /ВА-СА/. То бе представено пред журналисти от ЦИЕ във Виена, предаде БТА.

Растежът на кредитите в България през последните три години е 49 на сто, като по този показател страната ни е следвана от балтийските републики, Хърватия и Унгария.

През следващите 10 години новите заеми ще нараснат с 250 процента, прогнозира главният икономист на ВА-СА Мариане Крюгер. В ЦИЕ ръстът на кредитирането надхвърля 15% , докато в еврозоната очакваният растеж е около 5 на сто. Според банката това са положителни тенденции, които могат да бъдат обяснени със силното икономическо развитие на региона, стабилизирането на банковия сектор и огромното нарастване на търсенето на финансови услуги.

На въпрос дали ВА-СА ще се слее с българската Хеброс банк Мартин Грюл, директор за ЦИЕ в банката заяви, че ВА-СА иска да е двигател на консолидацията във всички страни и където се появи възможност за това - да я използва. За Хеброс банк той посочи, че все още тече процесът на проучване и няма окончателно решение.

Още от Бизнес