Първи арести за новогодишните сексуални нападения в Кьолн, шефът на полицията е освободен

Съобщения за подобни инциденти идват от все повече градове, формират се граждански патрули

Първи арести за новогодишните сексуални нападения в Кьолн, шефът на полицията е освободен

Германските правоохранителни органи задържаха двама мъже заради нападенията срещу жени в Кьолн през новогодишната нощ, а общо 31 души са идентифицирани и се разследват за участие в тях.

Това са първите арести заради нападенията, но полицията продължава да е обект на остри критики от гражданите, че не си е свършила работата. Шефът на полицията в Кьолн Волфганг Алберс бе освободен, след като беше подложен на сериозен натиск, включително и от вътрешния министър Томас де Мезиер, който заяви, че ”полицията не може да работи по този начин”.

Полицията е получила повече от 200 жалби за нападения, включително изнасилвания, за които се твърди, че са извършени от групи имигранти в новогодишната нощ в близост до готическата катедрала и железопътната гара на града.

Нападенията бяха извършени въпреки засилено полицейско присъствие в западния германски град.

У задържаните са намерени мобилни телефони с видеокадри, заснети непосредствено по време на събитията в Кьолн, на които са запечатани нападения срещу жени, съобщи германската радиотелевизионна компания "Вестдойчер функ".

Водят се следствия срещу 21 заподозрени за новогодишните сексуални посегателства на площада пред гарата и прочутата кьолнска катедрала.

Полицията в Хамбург разследва 70 такива писмени оплаквания. Потресаващите новини за масови сексуални нападения срещу жени вече идват и от много други градове в Европа, като провокираха силно гражданско недоволство. На места се създават дори различни неформални организации, които обявяват за своя цел защитата на местните от мигрантите.

В петък словашкият премиер Роберт Фицо поиска извънредна среща на върха на Европейския съюз, на която да бъдат обсъдени мерки срещу атаките в Европа.

Повечето заподозрени за нападенията в Кьолн са чужденци

По-рано в петък германското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс и Франс прес, съобщи, че са идентифицирани 31 заподозрени за сексуалното насилие срещу жени през новогодишната нощ в Кьолн. 29 от тях са чужденци, включително 18 кандидати за убежище в Германия, съобщи говорителят на ведомството Тобиас Плате.

Става въпрос за 9 алжирци, 8 мароканци, петима иранци, четирима сирийци, двама германски граждани, иракчанин, сърбин и американец.

Голямата част от документираните през въпросната нощ 32 престъпления са свързани с кражби и нанесени телесни повреди. Три са за сексуално насилие.

Германският канцлер Ангела Меркел настоява за провеждане на всеобхватно разследване на събитията в Кьолн и за наказване на престъпниците, каза на брифинг за журналисти в Берлин правителственият заместник-говорител Георг Щрайтер.

"За канцлера е важно да излезе наяве цялата истина за тези събития, нищо да не се потулва, нито да се разкрасява", каза той. Преди да се правят изводи обаче, трябва да се изчакат резултатите от разследването. Иначе ще бъде нанесена вреда на Германия като правова държава и на бежанци, които нямат никаква вина, "които търсят закрила у нас", каза говорителят.

"В случая става дума, на първо място, не за бежанци, а за престъпници", посочи той.

Германия обмисля да депортира заподозрените

А вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел каза в интервю за в. "Билд", публикувано в петък, че събитията в Кьолн налагат разглеждане на всички възможности за експулсиране в родината им на всички кандидати за убежище, извършили правонарушения.

"Ще кажа така: не трябва да има толерантност спрямо престъпници и сексуални нападения. Ние сме в дълг пред гражданите на Германия и огромната част от порядъчни бежанци", отбеляза той. Според него процедурите по експулсиране трябва да протичат възможно най-бързо и ефикасно. Ако някоя държава, например в Африка, откаже да приеме обратно "осъдени или получили отказ за приемане търсачи на убежище" във ФРГ, то властите на съответната страна трябва да бъдат поставени пред избор: "Или вие поемате отговорност за своите граждани, или ние съкращаваме помощта за вас", посочи Габриел.

"Защо германските данъкоплатци трябва да плащат за чуждестранни престъпници?", попита риторично вицеканцлерът. Той изрази мнение, че перспективата да се окажат зад решетки в собствената си родина ще подейства на потенциалните правонарушители много по-силно, отколкото заплахата да лежат в германски затвор.

Вътрешният министър Томас де Мезиер каза в интервю за днешния брой на в. "Райнише пост", че събитията в Кьолн налагат засилване на мерките за сигурност и увеличаване на броя на видеокамерите за външно наблюдение в местата за събиране на много хора, както и въвеждането на строги наказания.

"От само себе си се разбира, че чужденци, извършили сериозни правонарушения в Германия, трябва да бъдат експулсирани от страната. В момента проучваме необходимостта от сериозни промени в законодателството", посочи министърът.

Свидетелствата за сексуални нападения обхващат нови и нови градове

В петък австрийската столица попълни списъка на европейските градове, където в новогодишната нощ са били извършени нападения срещу жени от мигранти.

Полицията във Виена е получила жалби от три жени за инциденти в развлекателния парк Пратер. Край въртящо се колело те станали обект на агресивно поведение на мигранти. На две от жените били откраднати портмонетата, а на третата - скъсана чантичката.

Вчера стана известно, ме инциденти е имало и в Залцбург. Засега става дума за 7 случая на насилие срещу местни жени от страна на бежанци. Подобни нападения вече се засичат и в швейцарския град Цюрих.

Полицията в югоизточния шведски град Калмар също съобщи, че разследва най-малко 8 оплаквания за сексуални посегателства срещу 15 млади жени на възраст между 16 и 20 г. в новогодишната нощ.

"Ние знаем, че има още потърпевши млади жени и ги призоваваме да подадат оплаквания", каза говорител на полицията.

Посегателствата били извършени по същия начин като в германския град Кьолн: група мъже обкръжавали набелязаната жертва и започвали да я опипват. Това ставало на площада, където били организирани новогодишните празненства в града, и в съседен ресторант. Нито една от потърпевшите не е била физически наранена, но повечето от тях са изпаднали в ужас. Полицията е получила видеокадри и снимки, заснети с мобилен телефон, в подкрепа на оплакванията.

Говорителят каза, че двама мъже - родени през 1983 и 1986 г., са разследвани за сексуален тормоз. Двамата отричат обвиненията. Търсят се и други заподозрени.

През новогодишната нощ в Хелзинки е имало необичайно високо равнище на сексуални посегателства, съобщи финландската полиция, цитирана от Франс прес.

Силите на реда, които са патрулирали в нощта на 31 декември, са установили "множество прояви на сексуално посегателство" на централен площад на финландската столица, където се били 20 000 празнуващи, без обаче да е била внесена нито една жалба.

Затова пък три случая на сексуално нападение, за два от които са внесени жалби, са установени в най-голямата гара на Хелзинки, където се били събрали около 1000 бежанци, повечето от тях иракчани, се казва в полицейски доклад. Заподозрените за деянията са трима бежанци, които са в ареста.

"Такива случаи на посегателство не е имало нито на миналата Нова година, нито в други случаи. Това е напълно ново явление в Хелзинки", заяви заместник-началникът на столичната полиция Илкка Коскимаки.

Крайнодесен отговор

В отговор крайнодесни отряди за самоотбрана са се появили в последните месеци в редица градове на Финландия.

Отрядите са съставени от невъоръжени мъже, повечето от които се представят като "Воини на Один", бога на войната в скандинавската митология. Те са забелязани през последните пет месеца в различни градове около неотдавна отворени приемни центрове за имигранти.

"Организирането на улични патрули е проява на екстремистко поведение. Това не води до нарастване на сигурността" на населението, заяви вътрешният министър Петери Орпо. Той подчерта, че тези милиции нямат право да използват сила.

В германския град Дюселдорф се събират доброволци през социалните мрежи, като идеята им е да патрулират по време на масови мероприятия и да оказват помощ при необходимост. Полицията се обяви срещу подобна инициатива, но във Фейсбук тя вече е подкрепена от хиляди.

Потрес и някои въпроси

Германия оказа топъл прием на бежанците миналото лято, когато раздърпаните мигранти бяха посрещнати с ентусиазъм на мюнхенската гара. Сега тя може да съжалява след събитията, които се разиграха на една друга гара - потресаващите масови сексуални нападения срещу жени в Кьолн, коментира британският в. "Файненшъл таймс".

Случилото се в Кьолн потресе Германия, която по начало се гордее с обществения си ред, и повдигна въпроси за много неща - от методите на полицията до имиграционната политика и интегрирането на мюсюлманите, отбелязва изданието.

Нападенията разклатиха отдавнашно табу в Германия, свързано с публичното критикуване на поведението на мюсюлманските общности, които съставляват по-голямата част от имигрантското население. Имайки предвид нацисткото минало, политиците от основните партии и коментаторите от дълго време са особено внимателни да не изразяват стереотипни възгледи за малцинствата.

Първоначалната реакция след събитията в Кьолн беше сдържана. Заместник-министърът на финансите Йенс Шпан беше един от тези, които нарушиха този шаблон, като осъди "неловкото мълчание" и попита: "Къде всъщност е възмущението, когато наистина имаме нужда от него?", посочва вестникът.

Сега възмущението се отприщи. Най-тиражираният германски в. "Билд" два дни поред излизаше със заглавие "сексуална сган" на първата си страница, а "Франкфуртер алгемайне цайтунг" призова властите "най-после да приложат установения закон".
Критиките на първо място са насочени към кьолнската полиция, която, както се твърди, е позволявала на банди от крадци да извършват грабежи години наред в района на гарата. Тя също така е обвинявана, че не е действала по подходящия начин в новогодишната нощ.

Скандалът в Кьолн ще разпали още повече спора за интеграцията. Сега има широкоразпространено съгласие, че различни правителства последователно не са успявали да интегрират имигрантите, както трябва, позволявайки им, особено на мюсюлманите, да водят паралелен живот в етническите общности, отбелязва "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?