Първи доказан случай на грип у нас

Грипната епидемия ще дойде след празниците

Първи доказан случай на грип у нас

Доказан е първи случай на грипен вирус в страната за този сезон. Щамът е H1N1, по-известен като свински грип. Това съобщи за БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.д-р Тодор Кантарджиев. Потвърдените случаи на грип са в Бургас: две тригодишни деца са настанени са в Многопрофилната университетска болница в морския град.

По-рано главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи пред бТВ, че по празниците няма да има грипна вълна. Той обясни, че е трудно да се каже каква е причината за закъснението.

"Били сме свидетели на много късни грипни епидемии, включително през март и април. Този сезон обаче най-вероятна няма да е така", заяви Кунчев.

Препоръчнително е при поява на грипна епидемия най-уязвимите – малки деца и възрастни хора – да си останат вкъщи за десетина дни.

Мръсният въздух, мъглите и резките промени в температурите влияят върху честите заболявания, каза още главният здравен инспектор. Лигавицата става по-чувствителна на различни вируси, но между тях засега не е грипният.

"Грипната епидемия се развива много интензивно и тогава каквито и да са условията, веднъж дошла, тя нараства. През последните няколко месеца минахме през няколко вълни от респираторни вируси. Някои от тях дават усложнения, но много по-рядко от грипа", обясни Кунчев.

Тази година има голям интерес към противогрипните ваксини и те са изчерпани. Здравните власти са внесли 120 хил. дози, но търсенето е било много по-голямо – около 200-250 хил. бройки.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?