Първи кораб с нелегални имигранти бе задържан край нос Калиакра

Сред задържаните имигранти има пет деца. Снимка: Александър Тодоров, maritime.bg

За пръв път плавателен съд с бежанци на борда беше заловен от Гранична полиция близо до нос Калиакра. Това се случи в сряда преди обед. Катерът акостира на пристанището в Балчик в 17.15 часа. По данни на МВР става дума за 26 души - двама души екипаж и 24-ма пътници, от тях 13 са мъже, 5 - жени и 6 – деца.

Гранична полиция е установила, че освен екипажа, на борда има 22 души, които твърдят, че са от Афганистан и са бежанци, а целта им е да достигнат румънския бряг.

Корабът е турска гемия, която е пътувала в международни води в Черно море от Турция към Румъния.

Сигналът за непознат плавателен съд в български териториални води е получен около 10 часа тази сутрин чрез интегрирана система за наблюдение на морската граница. Съдът е локализиран на около 8 мили южно от нос Калиакра.

"Екипажът на граничния кораб е отстранил проблем с двигателя на чуждия плавателен съд. Така е станало възможно съпровождането му към българско пристанище. След пристигането му работата по изясняването на случая ще продължи", допълват от МВР.

Досега е установена самоличността само на двамата турски граждани, които са екипаж на кораба. Афганистанските граждани могат да поискат бежнаски статут, а екипажът на кораба ще бъде разследван за незаконен трафик на хора.

Задържаните ще бъдат настанени в помещение в Старата мелница край брега в Балчик. Те ще бъдат охранявани и поставени под карантина.

Усилили сме наблюдението в морските води. Морската ни граница е под засилено наблюдение, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?