Първи май бе почетен от социалисти, анархисти и пенсионери

Международният ден на труда Първи май бе отбелязан в столицата с традиционен митинг на социалистите, с отделни шествия на анархисти и пенсионери.

С митинг-шествие и концерт БСП се включи в празника на труда по изпитан в годините сценарий. Тази година обаче празникът мина под знака на предизборната кампания за европейски депутати. Шествието на социалистите тръгна, предвождано от родопски гайдари, хора в народни носии и кандидати за евродепутати, партийни функционери, сред които премиера Сергей Станишев и шефа на столичната партийна организация Румен Овчаров.

Пред множеството, събрало се в Борисовата градина, премиерът Станишев заяви, че БСП е гарант за европейската перспектива на България.

“За година и половина ние изпълнихме голяма част от своите ангажименти и не дадохме празни обещания, защото знаем, че хората не прощават лъжата”, каза той. По думите му очакванията за по-високи доходи, за по-добър живот на българските граждани амбицирали българските социалисти да свършат повече и по-добра работа за всички, които живеят в България.

"Това е наша отговорност и затова ние приехме обновената си социална програма, с която за две години да постигнем по-високи, по-видими резултати. За да можем да хвърлим мостове и перспективи за следващото поколение управляващи", каза още премиерът.

Специални гости на мероприятието на БСП бяха евродепутати социалисти от Германия и Финландия и лидерът на младежката организация на европейските социалисти.

Събраните бяха веселени и въодушевяни от изпълнения на Николина Чакърдъкова и поппевицата Марияна Попова.

По същото време полицията предотврати сблъсък между немногобройна група анархисти и още по-малко неонацисти на митинга на анархистите пред Народния театър. Според Федерацията на българските анархисти, която официално е получила разрешение за протестно шествие, неонацистите дошли да саботират тяхната проява.

Наложи се полицията да направи жива верига между двете групи. Неонацистите бяха дегизирани в черни дрехи и развяваха черни флагове, а част от анархистите криеха лицата си с кърпи, защото, според тях, “неонацистите са убийци” и не бивало да ги разпознаят.

Въпреки опита за саботиране на протеста, анархистите изложиха исканията си за по-добро заплащане и по-добри условия на труд при регламентиран 8-часов работен ден.

На анархисткия сбор присъства и Георги Константинов, който бе предлаган от СДС за член на Комисията по досиетата.

Първи май бе зачетен с отделно шествие, организирано от Движението за защита на пенсионерите, безработните и социално слабите граждани. Шествието прерасна в протест срещу бедността у нас. В него се включиха около стотина души.

Споделяне

Още от България