Общото събрание на ООН прие

Първи международен договор за търговия с конвенционални оръжия

За първи път продажбата на оръжия се обвързва с действията на купувачите в областта на правата на човека

Първи международен договор за търговия с конвенционални оръжия

Общото събрание на ООН днес прие първия Международен договор за търговия с оръжия, имащ за цел да въведе регулация на глобалната търговия с конвенционални оръжия. Договорът въвежда общи стандарти за търговия с конвенционалните оръжия, от стрелковите оръжия до бойни кораби и танкове.

В подкрепа на документа гласуваха 154 страни, против бяха само три - Иран, Сирия и Северна Корея. Двайсет и три страни се въздържаха. Сред тях са някои от основните износители като Русия и Китай и някои от основните купувачи като Египет, Индия, Индонезия. Договорът получи особено силна подкрепа от африканските правителства, които смятат, че той може да помогне за ограничаване на незаконните продажби на оръжие в техните държави.

Годишно приходите от търговията с конвенционални оръжия възлизат на 70 милиарда долара.

Подготовката на договора продължи цели седем години. До гласуването му в Общото събрание на ООН се стигна, след като конференцията, на която той трябваше да бъде приет, не успя да постигне консенсус по-рано във вторник.

Идеята за въпросния договор обаче беше повдигната много по-рано. Още през 1997 г. група нобелови лауреати за мир предложиха да има подобен документ.

Сега в обхвата на договора попадат сделките с танкове, бронетранспортьори, артилерийски установки, бойни самолети, вертолети и кораби, ракетни системи. По отношение на ядреното, химическото и бактериологичното оръжие съществуват отделни международни конвенции.

Русия се опита да включи в проекта на договора изискване да не се допускат оръжейни доставки на неупълномощени недържавни субекти, както и да се предотврати реекспорт на оръжията. Този опит не се увенча с успех.

САЩ гласуваха в подкрепа на документа. Срещу него обаче се обявява Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, а някои републикански сенатори разкритикуваха предишни варианти на текста и се заканиха, че ще се опитат да блокират ратификацията на документа в Сената, изтъква "Файненшъл таймс".

В документа все пак се говори, че правителствата са длъжни да избягват оръжейни доставки, ако има съмнения, че тези оръжия ще бъдат използвани за извършването или за съдействието за извършването на сериозни нарушения на правата на човека.

В текста се посочва, че шест години след влизането в сила на договора, страните, които са го ратифицирали, ще имат правото да предлагат промени.

Документът ще бъде открит за ратификация на 3 юни 2013 г. и ще влезе в сила, ако го подпишат 50 страни членки на ООН.

Договорът няма да се разпростира върху търговията с оръжия вътре в страната, която го е подписала, но ще изиска от всички страни да установят национални регламенти за контрол на трансфера на конвенционалните оръжия, частите и компонентите.

Въпреки че не съществува обвързващ механизъм за контрол на спазването на договора, негови поддръжници смятат, че задължавайки страните да представят данни за своя износ на оръжие, той ще наложи силни ограничения върху тяхното поведение, отбелязва британският вестник "Файненшъл таймс".

За първи път договорът обвързва продажбата на оръжия с действията на купувачите в областта на правата на човека, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Договорът, чието обсъждане отне седем години, отразява все по-силното убеждение на международната общност, че оръжейната търговия за милиарди долари трябва да бъде съобразена с морални стандарти. Надеждата е, че дори страни, които не искат да ратифицират документа, ще бъдат подложени на обществен натиск да се съобразяват с неговите разпоредби, коментира вестникът.

Приемането на договора е историческо решение, което налага нови ограничения върху продажбата на конвенционални оръжия на правителства и въоръжени групировки, извършващи военни престъпления, геноцид и други масови жестокости, пък е мнението на "Вашингтон пост".

Гласуването в ООН беше приветствано от защитници на контрола върху оръжията и множество правителства, които го определиха като важна стъпка в глобалните усилия за регулиране на международната оръжейна търговия.

"Амнести интернешънъл" похвали споразумението, като каза, че "гласовете на разума са надделели над скептиците, противниците на договора и търговците на смърт", и определи документа като важна стъпка към това да не се позволява оръжия да попадат в ръцете на "деспоти и военни главатари, които ги използват, за да убиват и осакатяват цивилни, да набират деца войници и да извършват други сериозни злоупотреби".

Международният Червен кръст също приветстваха договора. Организацията "Кампания срещу търговията с оръжия" обаче предупреди, че "договорът няма да спре оръжейния износ на най-големите в света страни производителки на оръжия или оръжейни компании". Според нея документът "легитимира търговията с оръжия". Тя заяви, че ако наистина искат да спрат търговията с оръжия, правителствата би трябвало да спрат да насърчават оръжейния износ.

Споделяне

Още от Свят