Първи многопартийни избори в Сирия от половин век насам

14 млн. души гласуват във вота, определен от опозицията за маскарад

Първи многопартийни избори в Сирия от половин век насам

В Сирия се провеждат в понеделник първите многопартийни парламентарни избори от половин век насам. Избирателите гласуват в атмосфера на насилие, а опозицията определи вота за "маскарад".

Общо 7195 кандидати, от които 710 жени, се борят за 250-те места в парламента, който се очаква да одобри серия от реформи, обещани от държавния глава.

Вече от година в Сирия няма парламент поради въстанието в голяма част от страната, което бе удавено в кръв, и Башар ал Асад бе принуден да въвежда най-належащите закони с президентски укази

През февруари с референдум бе приета нова конституция. Предишният основен закон отреждаше на партия Баас, управляваща от 1963 г., ръководна роля в страната. Създадени бяха 9 партии, 7 от които участват в надпреварата.

Право на глас имат 14.7 милиона души.

Зам.-вътрешният министър Хасан Джаляли заяви, че "властите са взели всички мерки за осигуряване на честно и прозрачно волеизявление, което отговаря на желанието на
хората за свободен демократичен живот".

Сирийците ще могат да следят хода на гласуването в Дамаск и големите градове чрез големи екрани, монтирани на площадите, каза Джаляли. Телевизията ще излъчва пряко от 50 пункта в различни райони на страната.

Изборите се наблюдават от над 100 международни наблюдатели, включително арабски, и отразявани от близо 200 журналисти от местни и чуждестранни медии.

"Според нас изобщо не заслужават доверие избори, провеждани, докато режимът убива населението", коментира Басма Кодмани, говорителка на Сирийския национален съвет - основната опозиционна групировка в изгнание.

"Това е оскърбление за демократичния процес", добави тя, цитирана от Асошиейтед прес. Лидери на опозицията заявиха, че всички реформи без тяхно участие ще са фарс.

"Ние сме против тези избори, защото те нямат никакви черти на свободни избори", посочи Хайтам Мана, който оглавява Националния координационен орган за демократична промяна в Сирия.

Лидерът на групировката, включваща активисти от страната и живеещи в изгнание, направи изявлението в Брюксел, уточнява Асошиейтед прес.

Откакто започнаха протестите срещу Башар Асад през миналата година при насилието в Сирия са загинали над 8000 души.

Заради размириците парламентарните избори бяха отложени от май 2011 г. за февруари тази година, после за 7 май. Това ще бъдат третите избори, откакто президентът Башар ал Асад дойде на власт през 2000 г. и първите след приемането на нова конституция, разрешаваща многопартийна система.

Тя бе част от пакет реформи, насочени към успокояване на антиправителствените протести, но приети от опозицията с резерви.

Махер Мерхедж, генерален секретар на нововъзникналата Сирийска национална младежка партия, призна, че надпреварата е трудна поради участието на партии, които са на повече от 30 години.

"Хората, които ще гласуват на 7 май, не знаят нищо за новите партии или техните програми. Така че най-вероятно те ще се въздържат да гласуват за тези парии", отбеляза Ахмед ал Аши,
жител на Дамаск.

Държавните медии до последно призоваваха гражданите да упражнят правото си на глас.

"Гласуването е национален дълг. Всички ние трябва да гласуваме за единството на страната", гласеше лозунг по сирийската държавна телевизия.

Плакати на кандидатите за парламентарните избори изпълваха улиците на Дамаск. Видни сирийски опозиционери, живеещи в изгнание, призоваха за бойкот на днешните парламентарни избори в Сирия, които според тях са циничен опит на президента Башар ал Асад да се задържи на власт.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?