Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Първи национален конкурс на домашната бира у нас

10 коментара
Първи национален конкурс на домашната бира у нас

Първи национален конкурс за домашна бира проведе Асоциацията на домашните пивовари в България. Целта на състезанието е повече хора да се убедят в предимствата на пивото.

Приготвянето на бира в домашни условия отнема около месец. Процесът включва варене на малц и хмел, прецеждане, охлаждане и ферментация.

”Случвало се е да се напиваме с наша бира, не е като да не се е случвало, но нямаме никакви проблеми на другата сутрин, нито болят глави, нито нищо”, разказа пред БНР Виктор Върбанов от Велико Търново, който вари домашна бира от няколко години.

Литър от домашната бира излиза около 50 стотинки. Разнообразието от домашни бири е голямо - светли, червени и тъмни.

Людмил Фотев, съдия в конкурса, оцени качествата на 27 домашни бири.

”Какъв трябва да бъде ароматът? Току-що свършихме оценяването на вайсен бирата, която трябва да има плодов аромат, наситен, банан, може би малко зелена ябълка, може би малко дъвка и ако отговарят тези аромати на стила, ние естествено даваме най-близката до максималните точки”, каза той.

”Няма лоша бира, което е добре” - така оцени усилията на нашите домашни пивовари международният съдия от Полша Томаш Копира.

”Мисля, че нивото е твърде високо за първо такова състезание в България”, допълни той.

Асоциацията предвижда в края на септември да проведе открит бирен фест на домашните производители, където всеки да може да опита домашна бира.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #10

    Браво,БЪЛГАРИ,мечтая си за деня ,в който нито един Българин няма да стъпи в тъпите им молове!

  2. Анонимен
    #9

    Очаквайте скоро ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ АВТОМАТ ЗА ОЗАХАРЯВАНЕ НА ПИВНА МЪСТ. Т.Е. апарат с вграден микроконтролер за автоматично варене на всякакъв вид бира във вашия дом , ресторант, заведение. Само поставяте малцовата смес в контейнера и пускате апарата и той ще свърши перфектно варенето на бирата( майшуването на малца). Следете официалния сайт на продукта http://brewmasterbg.alle.bg/ и фейсбук профила https://www.facebook.com/pages/Първият-Български-Автомат-За-Озахаряване-На-Пивна-Мъст/357417384361483 за видео и новини.

  3. Анонимен
    #8

    колеги, цитирайте все пак източника - новините в 17 на програма Хоризонт, автор Мая Данчева

  4. Анонимен
    #7

    За който се интересува да стане домашен пивовар - нека заповяда в нашия форум http://forum.beer-bg.com Не е по-трудно от готвенето на една гурме рецепта. Аз лично досега нямам развалена бира, освен една две с леко непривичен аромат, но не и развалени. Опитайте, не се искат големи инвестиции. Виктор Върбанов, Председател на общото събрание на АДПБ (Асоциация на домашните пивовари в БГ)

  5. Анонимен
    #6

    Дайте повече инфо за Бирения Фест през Септември. Къде ще се проведе ? Какво ще представлява ?

  6. Анонимен
    #5

    наистина беше време за добра новина. чакаме изложението през септември :)

  7. В и К
    #4
    Отговор на коментар #2

    С мерак, търпение и постоянство. http://beer-bg.com/

  8. Коментарът е изтрит в на от автора.
    #3
  9. Анонимен
    #2

    А как да си направя домашна бира?

  10. В и К
    #1

    Най-сетне добра новина. Да са живи и здрави и да се множат!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.