Първи национален конкурс на домашната бира у нас

Първи национален конкурс на домашната бира у нас

Първи национален конкурс за домашна бира проведе Асоциацията на домашните пивовари в България. Целта на състезанието е повече хора да се убедят в предимствата на пивото.

Приготвянето на бира в домашни условия отнема около месец. Процесът включва варене на малц и хмел, прецеждане, охлаждане и ферментация.

”Случвало се е да се напиваме с наша бира, не е като да не се е случвало, но нямаме никакви проблеми на другата сутрин, нито болят глави, нито нищо”, разказа пред БНР Виктор Върбанов от Велико Търново, който вари домашна бира от няколко години.

Литър от домашната бира излиза около 50 стотинки. Разнообразието от домашни бири е голямо - светли, червени и тъмни.

Людмил Фотев, съдия в конкурса, оцени качествата на 27 домашни бири.

”Какъв трябва да бъде ароматът? Току-що свършихме оценяването на вайсен бирата, която трябва да има плодов аромат, наситен, банан, може би малко зелена ябълка, може би малко дъвка и ако отговарят тези аромати на стила, ние естествено даваме най-близката до максималните точки”, каза той.

”Няма лоша бира, което е добре” - така оцени усилията на нашите домашни пивовари международният съдия от Полша Томаш Копира.

”Мисля, че нивото е твърде високо за първо такова състезание в България”, допълни той.

Асоциацията предвижда в края на септември да проведе открит бирен фест на домашните производители, където всеки да може да опита домашна бира.

Споделяне

Още от Общество