Първи назначения на Радев – ляв журналист, авиатор и бивш кмет

Новият президент все още търси служебни министри

Румен Радев, сн. БГНЕС
Президентът Румен Радев назначи в първия си работен ден на "Додуков" 2 част от екипа, с който ще работи, но продължава консултациите по формирането на служебно правителство. Сред обявените назначения няма изненади, тъй като повечето от тях бяха предварително известни.
 
Шеф на кабинета му ще бъде журналистът Иво Христов, а главен секретар - бившият шеф на Щаба на Военновъздушните сили полк. Димитър Стоянов, който от дълги години работи с Радев във военната авиация.
 
Бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева е назначена за секретар на президента по правни въпроси, а дипломатът Атанас Кръстин за секретар по външна политика на президента.
 
Шеф на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова е Надя Младенова, кадър на БСП.
 
Радев е назначил и част от съветниците си. Бившият кмет на село Труд Николай Копринков ще е съветник по вътрешна политика и гражданско общество. Илия Христозов пък ще съветва президента по икономически въпроси, а Невянка Кънева по правни въпроси.
 
Журналистката Елена Йончева, която заедно с Иво Христов работеше в кампанията на Радев като кандидат-президент, в момента изпълнява и функциите на прессекретар на "Дондуков" 2. Предстои да се види дали тя ще заеме този пост официално или ще остане медиен съветник на президента, а прессекретариатът да бъде оглавен от друг човек.
 
Бившият полковник от Военновъздушните сили Илия Милушев пък най-вероятно ще получи ресора "отбрана", в който Румен Радев вече даде заявка, че ще е много активен и като президент. В екипа на президента се очаква да влезе и международният секретар на БСП Деница Златева, която вероятно ще го съветва по въпросите на Европейския съюз.
 
Радев подписа и първите укази, с които определи структура на администрацията и пет съвета, които ще работят към нея.
 
С друг указ са възложени правомощия на вицепрезидента Илияна Йотова, която ще дава и възстановява българско гражданство, ще предоставя убежище и ще има правото да помилва.
 
Търси се служебен премиер
 
В края на седмицата се очаква президентът да разпусне парламента и да насрочи дата за парламентарни избори. В същия момент той трябва да назначи и служебното правителство, което по разбираеми причини в момента предизвиква най-голям медиен и обществен интерес.
 
Съставът на служебния кабинет не е избистрен напълно, съобщиха източници на Меdiapool. Радев заяви, че ще заложи на експерти, но не е представял публично имена.
 
Най-спряганото досега име за премиер е на вечния кадър на НДСВ Огнян Герджиков, но според различни източници това въобще не е сигурно.
 
В момента актуалното спрягано име за военен министър е на Стефан Янев, който е бил военен аташе в САЩ. Идеята е така да се подчертае евроатлантическият профил на кабинета. Срещи са били проведени и с бившия военен министър Николай Цонев от НДСВ, но в крайна сметка кандидатурата му е отпаднала.
 
Очакванията са Любомир Кючуков, бивш зам.-външен министър от кабинета "Станишев", изпратен впоследствие като посланик в Лондон, да стане външен министър.
 
Според източници на Меdiapool за вътрешен министър се обсъжда Кирил Радев, който е бивш шеф на НСБОП по времето на вътрешния министър Богомил Бонев.
 
Очаква се част от секретарите и съветниците на президента също да попаднат в служебното правителство.
 
В първото си слово пред парламента миналия четвъртък Радев каза на депутатите, че им остава още една седмица, което бе разтълкувано като намерение да разпусне Народното събрание този петък. Със същия указ той трябва да определи и дата за избори, които според конституцията трябва да се проведат до два месеца след датата на разпускането на НС.
 
Така една от най-вероятните дати за изборите е 26 март.
Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?