Първи оставки на съдебни шефове след скандала "Красьо"

Първи оставки на съдебни шефове след скандала "Красьо"

Председателят на Апелативния съд в Бургас Дора Чинева и окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов поискаха да напуснат постовете си в понеделник след скандала "Красьо". И двамата обясниха спонтанното си решение със "сянката на съмнение" около тяхното избиране за шефове на двете институции.

Това става дни преди  главният прокурор да огласи имената на всички магистрати, които са контактували с "черничкия човек с ланците", разследван за търговия с магистратски гласове.

Чинева и Ангелов изявиха желанието си да се оттеглят в писмена форма до ВСС. Чинева иска да бъде пенсионирана и да напусне системата, а Ангелов - да остане прокурор.

Преди седмица ВСС апелира оставка да подадат всички магистрати, които са имали контакти с "кадровика" в съдебната власт Красимир Георгиев, станал известен като "Красьо от Плевен". Скандалът избухна на 18 юни, когато членът на ВСС Иван Колев разказа, че "един Красьо от Плевен" обещава на кандидати за административни ръководители в съдебната система, че срещу 200 000 евро може да им осигури подкрепата на 8 до 13 члена на ВСС.

След прокурорската проверка се оказа, че това лице е говорило с трима членове на съдебния съвет, 14 кандидати за шефове в система (пет избрани) и 30 действащи магистрати. От тримата назовани членове на ВСС един вече подаде оставка, другият отказа, от третия въобще не се очаква такова нещо.

"Породено е съмнение за назначаването ми на длъжността "административен ръководител - окръжен прокурор” и затова подавам молба за освобождаването ми от тази длъжност”, пише Ангел Ангелов до ВСС.

"Понастоящем недоброто ми здравословно състояние, допълнително повлияно от породената напоследък сянка на съмнение относно повторния ми избор за административен ръководител не ми позволява да продължа работа”, заявява лаконично Дора Чинева. Тя е сред кандидатите за висш административен пост, които са били избрани след контакти с Красьо.

Ако ВСС не я уволни дисциплинарно, Чинева ще трябва да вземе полагащите ѝ се поне 20 брутни магистратски заплати при пенсиониране. При гласуването тя успя да победи подкрепения от шефа на Върховния касационен съд съдия Яни Бахчеванов. В нейна подкрепа с думите, че е "възхитен", се изказа Иван Колев от ВСС.

Ангелов беше избран за окръжен прокурор през юни т.г., като неговата кандидатура за втори мандат беше издигната от главния прокурор Борис Велчев.

Прокурорът е обявил намерението си да се оттегли от длъжността още на 23 октомври, на следващия ден след призива на ВСС. За решението си Ангелов се водел от факта, че е разговарял с Красьо на 16 юни, ден преди избора на окръжен прокурор на Бургас.

В самия ден на избирането Ангелов провел още два разговора с "кадровика". Според прокурора разговорите били с "пожелателен характер”. Той твърди, че е разбрал, че е говорил по телефона с това лице по време на разпита му като свидетел по случая "Красьо” в Софийската градска прокуратура.

В мотивите си прокурор Ангелов заявява, че разговорите с Красьо точно в този момент пораждат съмнение за избора му, което не може да допусне и затова подава оставка.

Веднага след разпита в София Ангелов уведомил главния прокурор Борис Велчев, че е решил да се оттегли, но изчакал няколко дни, защото ръководел екип от разследващи прокурори и полицаи по досъдебното производство за отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов. Целта е била публичното известяване на решението му "да не повлияе демотивиращо" на колегите му.

"През тези няколко дни бяха проведени следствени действия, които категорично доказаха престъпната дейност на обвиняемите”, казва в мотивите си още Ангелов и пише още, че само заради съмнението за избора му на поста окръжен прокурор е длъжен да се оттегли.

"Не допускам, и никога няма да приема, че е възможно да бъдат манипулирани при избора ми 21 члена на Висшия съдебен съвет. С настоящата молба изпълнявам моя морален дълг към съдебната система, в която работя вече двадесет години, да не допусна опетняването й”, заявява прокурор Ангелов в мотивите си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?