Първи потвърден смъртен случай в Русия

Броят на заразените достигна 147, все още няма рестриктивни мерки

Първи потвърден смъртен случай в Русия

Руските власти потвърдих първи смъртен случай от коронавирус. 79-годишна жена със съпътстващи здравни проблеми, която е дала положителна проба за новия коронавирус, е починала от пневмония, съобщи Ройтерс. Пациентката е починала в болница в Москва, в която е била хоспитализирана на 13 март.

В четвъртък сутринта Русия съобщи за 147 случая на заболяването. По-голямата част от тях са в Москва. По-късно през деня случаите нараснаха с 1/3 - до 199.

От 16 март Москва въведе свободно посещение в училища и детски градини, но засега руските власти не предприемат крути мерки. Много региони обаче обявиха режим на повишена готовност. Във вторник президентът Владимир Путин каза, че ”ситуацията като цяло е под контрол”.

Оттогава обаче броят на заразените рязко скочи.

"Действаме съвсем правилно"

В четвъртък обаче Владимир Путин каза, че Русия трябва да има "готовност за всякакво развитие на събитията" с новия коронавирус, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Трябва да сме готови за всякакво развитие на събитията, така че действате съвсем правилно", каза Путин, който е на посещение в Крим. 

Геномът на коронавируса е напълно декриптиран в Русия

Руското здравно министерство съобщи, че руски учени са секвенирали целия геном на коронавируса.

Цялостното геномно секвениране (също известно като WGS) е процесът, при който едновременно се определя пълната ДНК последователност на даден геном.

С други думи, чрез цялостното геномно секвениране се разчита цялата наследствена информация на генома.

Министерството разкри, че откритието значително ще ускори разработването на ваксини и лекарства за лечение на болестта Covid-19.

Вчера Световната здравна организация заяви, че първите изпитвания на възможна ваксина срещу вируса вече са започнали, само два месеца след идентифицирането на генетичната последователност на вируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят