Първи присъди за военни престъпления в Сиера Леоне

Трима души бяха осъдени за военни престъпления и престъпления против човечеството, извършени по време на продължилата 10 години война в Сиера Леоне, съобщи ББС. Това бяха и първите присъди, издадени от подкрепения от ООН Трибунал за военните престъпления в страната.

Осъдените Алекс Тамба Брима, Брима Камара и Сантиге Борбор Кану са бивши висши представители на въоръжената фракция, която свали правителството през 1997 година. Те бяха намерени за виновни по 11 от общо 14-те обвинения, които им бяха отправени. Оправдателни присъди бяха прочетени по обвиненията за налагане на сексуално робство.

Очаква се времето, което те ще прекарат в затвора, да бъде обявено на 16 юли.

По време на конфликта в Сиера Леоне бяха избити десетки хиляди, а още толкова невинни и беззащитни хора са били осакатени. Базираната в САЩ правозащитна организация “Хюмън Райтс Уотч” приветства решението на съда и отбеляза, че за първи път в света се издава присъда и за изпращането на деца като войници.

Докато бунтовническата групировка, към която са принадлежали тримата осъдени – Въоръжени сили на революционния съвет, са се опитвали да превземат властта в Сиера Леоне, те са получавали подкрепата на бившия президент на Либерия Чарлз Тейлър. Това е направено в замяна на достъп на Тейлър до диамантените мини в Сиера Леоне.

Съдът обвини в престъпления 12 души, включително либерийския диктатор. В момента той се намира в Хага като процесът срещу него трябва да започне през следващата седмица.

Споделяне

Още от Свят