Първи присъди за злоупотреби по ФАР

Първи присъди за злоупотреби по ФАР

Русенският окръжен съд осъди в понеделник на шест години затвор и глоба от 7400 лева бившия лидер на младежката организация на СДС в града Юлиан Спасов за извършени злоупотреби по програма ФАР и за придобиване на имоти чрез фалшифициране на нотариални актове.

Това е първият успех на прокуратурата по дело за присвояване на средства по европейски програми. Срещу Спасов бяха повдигнати общо 43 обвинения. Съдът счете като доказани твърденията за извършени документни престъпления, присвояване на пари, включително средства на Европейската комисия.

Част от престъпленията са извършени от Спасов в качеството му на член на ръководството на сдружението “Младежка инициатива”. Заради провиненията за период от две години му бе отнето правото да упражнява търговска дейност и да бъде материално-отговорно лице.

По делото бяха подведени под наказателна отговорност още неговият бизнес - - партньор и съпартиец от МСДС Емил Каракашев, дядото на Спасов -  Иван Михайлов и баща му Сашо Спасов. Те бяха признати за виновни за помагачество и получиха тригодишни условни присъди с по пет години изпитателен срок и глоби от по 2400 лева. На първия ще бъде конфискувано 1/4 от имуществото, а на втория - половината. Бащата беше глобен с 1500 лева.

Четиримата осъдени ще трябва да заплатят солидарно 8000 лева разноски по делото.

По време на съдебния процес прокуратурата успя да докаже, че Юлиян Спасов е подготвил реституция с фалшиви нотариални актове на десетки скъпи сгради в Русе и София. Сред тях са столът на Министерството на отбраната на улица "6 септември" в София, срутилата се през 2006 г. сграда на улица "Алабин" в София, която уби две момичета, централни градски частни и държавни сгради  в Русе.

Така дядо му Иван Михайлов се е сдобил с нотариален акт за централен магазин в Русе, собственост на бившия посланик на Израел Емануил Зисман. Чрез друг документ незаконно са реституирани две русенски сгради за 800 000 лева, включително сградата, в която се помещава клона на Сметната палата в Русе. Чрез фалшиви банкови бордера Юлиян Спасов присвоил сгради и пари на русенските дружества "Труд" и "Топливо".

Доказателствата по обвинението за незаконно присвояване на средства от Европейската комисия са събрани със съдействието на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ). С тяхна помощ прокуратурата успя да докаже, че Спасов е присвоил 20 хиляди евро от програма "ФАР-Аксес", отчитайки парите с фалшиви фактури.

Прокурорът по делото Кремена Колицова заяви, че ще протестира присъдите пред апелативния съд тъй като са твърде занижени. Адвокатите на четиримата осъдени също заявиха, че ще обжалват. Наказателният кодекс постановява присъди от 3 до 10 години за документи престъпления с настъпили вредни последици в особено големи размери. Присъда в същия диапазон се полага и за присвояване на средства от европейските фондове.

До края на година се очаква да стартира в Софийски градски съд делото за финансови машинации по земеделската програма САПАРД, довели до източване на над 14 милиона лева. Очаква се прокуратурата да повдигне обвинения срещу крупния бизнесмен и поддръжник на президента Георги Първанов Людмил Стойков и още 8 лица. Срещу тях тече и разследване за пране на пари.

Споделяне

Още от България