Първи проверки за пилешко с вода откриха драстични нарушения

Старт на проверки в магазинната мрежа за спазване на ограничението за наличие на вода в пилешките продукти даде министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов във вторник в столична търговска верига. Ден по-рано изтече гратисният период за влизане сила на наредбата, според която в пилешкото меса трябва да има влага не повече от 4.3 процента.

По думите на Найденов най-масирани ще са проверките при производителите от страна на Българската агенция по безопасност на храните, която обаче ще следи и преработвателите и търговците.

“Тези, които ни продават вода, а не месо, лъжат потребителите. На продуктите дори пише 30% съдържание на вода. Те продават скара вода или пилешко месо”, попита Найденов.

“Изключително силно е това лоби, което се опитва да продава вода и солеви разтвори, вместо месо, да ни бърка в джоба ежедневно и да ни трови”, каза още Найденов.

“Проверката е първа и е сигнал към всички. Продукцията със съдържание на вода трябва да бъде свалена от щандовете”, заяви агроминистърът. Старата продукция трябва да отиде към хранителната банка или екарисаж, допълни той.

“Смятам, че имаха достатъчен гратисен период. Наредбата беше обнародвана на 20 ноември миналата година, а търговците имаха два месеца, за да отговорят изискванията”, каза изпълнителния директор на агенцията по храните Йордан Войнов.

Производител, който е хванат, че е вложил повече вода в пилешкото, ще бъде глобен с 10 хил. лв., а при повторно нарушение ще му бъде затворен обектът. За търговците, продаващи такива продукти, санкциите ще е двойно по-малка – 5 хил. лв.

Споделяне

Още от Бизнес