Първи самостоятелен полет на български пилот с F-16

Сн. БГНЕС, архив

Майор Стоян Петков е първият български пилот, извършил самостоятелен полет с изтребител F-16. Той е един от първите четирима пилоти, които вече повече от година се подготвят в САЩ за усвояването на новите изтребители.

В САЩ вече са пристигнали още двама пилоти, а скоро се очакват още двама техни колеги.

По план общо 13 български пилоти ще се обучават в САЩ за новите изтребители.

Майор Стоян Петков служи в база "Граф Игнатиево" и е летял на изтребител МиГ 29.

Новината за първия самостоятелен полет бе съобщена от негови близки в социалните мрежи в навечерието на празника на Военновъздушните сили - 16 октомври.

ВВС: Датата 16 октомври 1912 г. остава в историята като бойното кръщение на българската военна авиация. Пилотът поручик Радул Милков и наблюдателя поручик Продан Таракчиев летят със самолет "Албатрос" над Одринската крепост.

Те разузнават разположението на резервите и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач. Извършен е първият боен полет в историята на нашата авиация, той е и първият боен полет в Европа.

Освен разузнаване на силите на противника е осъществено първото над стария континент бомбардиране от въздуха в истинска фронтова обстановка. Доказано е, че самолетът може да бъде използван и като нападателно бойно средство.

С Разпореждане на Министерския съвет под № 400 от 01 юни 1963, 16 октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили.

България вече закупи 8 машини от САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2.1 млрд. лева, които бяха платени авансово. Според българския проект трябва да закупим още 8 машини, за да можем постепенно да се откажем от старите съветски МиГ-ове.

Служебният кабинет задвижи процедурата по закупуването на втория транш изтребители и поиска от американската страна проектодоговор за придобиване на следващия транш изтребители.

Решението за евентуална сделка трябва да се вземе от действащ парламент, тъй като военните поръчки над 100 млн. лева по закон се решават в пленарна зала.

Очаква се следващите 8 машини да бъдат платени разсрочено, защото България вече ще има изискваната от САЩ кредитна история.

Очаква се първите 8 машини да дойдат у нас до 2024 година, като дотогава България трябва да е подготвила авиобазата "Граф Игнатиево" за използването им. За целта във военните летища ще бъдат инвестирани 300 млн. лева.

Засега подготовката на "Граф Игнатиево" върви със закъснение от няколко месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?